Elfogadónak tartják magukat a magyarok

Inspiráció

A hasonló gondolkodású társainkhoz fordulunk tanácsért, és elfogadónak tartjuk magukat a társadalmi különbségeket illetően – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) TEDx konferenciáján végzett felmérésből. Az eredmények szerint kifejezetten motiválja a magyarokat, ha különféle hátterű és egyéniségű emberekkel kell együtt dolgozniuk. Az eseményen a közönség és az előadók arra keresték a választ, hogyan viszonyulunk idehaza a társadalmi, kulturális sokszínűséghez.

Többnyire befogadóak vagyunk az új vélemények iránt – mutat rá a Sok/k/színűség című TEDx-konferencia résztvevői körében végzett felmérés. A közel 150 válaszadó közül csupán minden 10. véli úgy, hogy zárkózott az eltérő nézetekkel szemben. A résztvevők 60 százaléka alapvetően elfogadónak tartja magát a társadalmi különbségekkel kapcsolatban is. A megkérdezettek mindössze 15 százaléka éli meg stresszhelyzetként, ha tőle valamilyen szempontból különböző emberrel kell beszélgetnie, többségüket viszont kifejezetten motiválja az ilyen szituáció. A résztvevők mindössze harmada szeret tanácsot kérni olyan emberektől, akiknek a gondolkodása többnyire vagy teljesen eltérő, többségük azonban szívesebben kér segítséget hasonlóan vélekedő társaitól.

Motiváló a munkahelyi sokszínűség

A válaszadók 70 százaléka szerint hatékony vagy kifejezetten hatékony, ha sok nagyon különböző egyéniség dolgozik egy helyen, 30 százaléka viszont inkább problémásnak tartja a munkahelyi sokféleséget. A szervezők azt is felmérték, hogy milyen érzéssel tölti el a résztvevőket, ha olyan munkahelyen kezdenek dolgozni, ahol különböző hátterű, nemű, korú, vallású kollégák dolgoznak együtt. Közel harmaduk bizonyos fokig tartana egy ilyen helyzettől, 63 százalékuk azonban érdeklődéssel várná a munkakezdést egy ilyen környezetben. A válaszadók többsége egyáltalán nem vagy csak minimálisan tartja stresszesnek, ha sok lehetőség közül kell választania, 40 százalékukat azonban nyugtalanítják az ilyen döntési helyzetek.

„Hiszünk abban, hogy a sokféleség az egyéni-társadalmi fejlődés és az innováció motorja, de azt is látjuk, hogy a túl sok vélemény és lehetőség nyomasztólag is hathat” – mondta Gyürky Júlia, a Budapesti Metropolitan Egyetem marketing- és kommunikációs igazgatója. „TEDx konferenciánk célja az volt, hogy a résztvevők nyitottabbá és elfogadóbbá váljanak a különböző gondolkodásmódok iránt és új nézőpontokat mutassunk számukra. Éppen ezért büszkék vagyunk rá, hogy felmérésünk eredményei ilyen pozitív képet mutatnak a magyarok gondolkodásáról.”

Trunk Tamás

A METU másodszorra szervezett a világszerte ismert és számos globális kezdeményezést inspiráló TED eseménysorozathoz kapcsolódva saját TEDx rendezvényt. A Sok/k/színűség az egyéni-társadalmi sokféleséget mint a változás és innováció mozgató erejét járta körül olyan előadókkal, mint Trunk Tamás, Bánlaki D. Stella vagy Geréb Ágnes és lánya, Herner Dorka. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban lezajlott, telt házas eseményt ötszáz résztvevővel zárta az intézmény.

SOCIAL MEDIA