Futureal: Műalkotásokat keresünk a Corvin sétányra

Inspiráció

Együttműködési megállapodást kötött egymással az MKE művészeti felsőoktatási intézmény és a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő-befektető cégcsoportja. Fiatal művészek kapnak lehetőséget, hogy megtervezzék a Corvin sétány különleges műalkotását. A kiválasztott térplasztikai installációt a Corvin Technology Park irodaház előtti téren naponta több ezer járókelő láthatja majd. A pályázat nyertesei összesen 1 750 000 forint pénzjutalomban részesülnek.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) hallgatóitól, illetve diplomásaitól a kiírók olyan kiemelkedő műalkotáscsoport létrehozását várják, amely hangsúlyos részévé válik a modern sétánynak, ugyanakkor eredeti és interaktív módon vonja be a járókelőket. A térplasztikának emellett egyedülálló módon kell ábrázolnia az ember kapcsolatát az őt körülvevő világgal és a tudománnyal.

A pályázat célja, hogy a Corvin sétány arculatának meghatározó elemeként, az installáció tovább emelje a helyszín esztétikai színvonalát és ismertségét, méltó módon képviselve a Corvin Technology Park újító megközelítését. Az irodaház a WELL Building irányelvei szerint valósul meg, amely az irodaépületben dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el az épületek tervezése során. A komplexumban a hazainál sokkal szigorúbb, nemzetközi szabványoknak megfelelő teljes körű akadálymentesség, egészségesebb táplálkozási lehetőségek, a rendszeres mozgás lehetősége, illetve a művészetek és a természet megjelenése várja majd a dolgozókat, hogy mentális és fizikai állapotuk frissen tartásával hatékonyabban végezhessék napi munkájukat.

A nyertes pályamű a Corvin-negyed olyan emblematikus alkotásaihoz csatlakozhat, mint a Szanyi Péter által tervezett „Einstand” ötalakos bronz kompozíció, a Győrfi Lajos által készített „56-os pesti srác” emlékmű vagy a Zalavári József művészeti vezetésével megalkotott Corvin Gömböc-szobor. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai a Futureal-csoport részéről a tulajdonos képviseletében dr. Futóné Szántó Zsuzsanna, Radványi Gábor, a Futureal főépítésze, valamint a cégcsoport kreatív vezetője, Szentmiklósy Attila. Az MKE-t Farkas Ádám, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, valamint Gaál Tamás szobrászművész, a Magyar Köztársaság érdemes művésze képviseli a grémiumban. A kreatív munkáknál a szakmai bizottság a kitűzött célok mellett azt is vizsgálja, hogy a műalkotás-csoport mennyire áll összhangban az építészeti és humán környezettel. A győztes pályázat, valamint a második és a harmadik helyezett össznyereménye 1 750 000 forint.

„A sétány keleti oldalán, a Nokia Skypark közvetlen szomszédságában épülő Corvin Technology Park az első magyarországi irodakomplexumként kapta meg a nemzetközi International WELL Building Institute platina előminősítését. Az előtte kialakított városi tér szökőkúttal és pihenőfelületekkel várja a járókelőket, a nyertes műalkotás-csoport mellett” – mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze. „Célunk, hogy a Corvin sétány építészeti és kulturális szempontból is egyre meghatározóbb részét képezze Józsefvárosnak, így tovább folytatjuk a terület fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme a jelenlegi művészeti pályázat. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel kialakított átfogó együttműködésünk lehetőséget ad arra, hogy aktívan támogathassuk a tehetséges fiatal művészek kibontakozását” – tette hozzá Radványi Gábor.