Pro bonóra fel!

Inspiráció

A cégek önkéntes munkákkal sokat segíthetnek a civil szervezeteknek

A pro bono programok keretében a vállalatok önkéntes alapon magasan képzett szakembereket biztosítanak civil közösségek projektjeinek fejlesztésére, amely felbecsülhetetlen értéket jelenthet a szervezetek számára. Ugyan Magyarországon erősödőben vannak a szakértelmen alapuló vállalati pro bono gyakorlatok, az elmúlt 3 év során csupán minden ötödik vállalatnál volt példa az önkéntes tevékenység valamely formájára. Pedig hazánkban minden harmadik cég mutat érdeklődést egy esetleges jövőbeni programra.

A sikeres együttműködések jó példát jelentenek azoknak a szervezeteknek, amelyek egyelőre csak tervezik, hogy a jövőben vállalatokkal dolgozzanak együtt. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) célja, hogy egyre több civil szervezet rendelkezzen olyan projekt-ötlettel, amellyel készen állhat bekapcsolódni egy jövőbeni együttműködésbe akár működésük fejlesztése vagy új projektek, szolgáltatások elindítása céljából.

Az ÖKA szervezésében nemrég 4 nagyvállalat és 3 civil szervezet képviselője ült le egy asztalhoz, hogy megvitassák, milyen lehetőségek rejlenek a pro bono programokban. Az ÖKA vállalati partnerei már jól működő példák bemutatásán keresztül nyújtottak inspirációt és bátorítást a tapasztalatokkal még nem rendelkezőknek. Az eseményen résztvevő szakemberek abban is segítettek, hogy mely területen, milyen projektekkel érdemes és lehet eredményesen pályázni egy jövőbeni pro bono-felhívásra. A forprofit és nonprofit szféra képviselői közösen gondolkodtak a lehetséges fejlesztésekről és a későbbiekben beadható projektötletekről.

„A pro bono fantasztikus lehetőségeket rejt, de csak abban az esetben, ha a szervezet kellően befogadó, és megfelelő kapacitásokat tud biztosítani a megfogalmazott feladatok gondozásához, illetve a tervek megvalósult projektekké alakításához. E nélkül a pro bono csupán egy beváltatlan ígéret marad” – mondta F. Tóth András, az ÖKA ügyvezetője.

SOCIAL MEDIA