Debütált a legnagyobb SUV a Fordnál

Hírek

Litkey Farkas a Ford Edge új márkanagykövete

Ford tovább erősíti szerepét Magyarország leggyorsabban növekvő szegmensében, a SUV-k piacán, ahol a nagysikerű Kuga, és az idén teljesen megújult kis SUV EcoSport mellett a Ford Edge prémium komfortot, élvonalbeli technológiákat és fejlett menetdinamikát kínál a hazai prémium SUV-vásárlók egyre növekvő táborának.

A Ford Edge SUV kategóriaelső menetdinamikát, prémium komfortot, kifinomult vezetősegítő rendszereket és kínál a vásárlóknak Európa legnépszerűbb járműkategóriájában, a szabadidő-autók szegmensében. Európában 2005-ben az összes eladott személygépkocsi 6 százaléka volt SUV, ám 2015-re ez az arány 23 százalékra nőtt. A Ford Sports Utility Vehicle (SUV) értékesítése 2017-ben 24.3 százalékot emelkedett, az EcoSport, Kuga and Edge record eladott darabszámainak köszönhetően. A Ford tavaly 230,600 SUV-t értékesített 20 Európai piacán.

Az iparági értékesítéseket elemző IHS intézet szerint további növekedés várható a szegmensben, és 2020-ra 27 százalék lesz a SUV-modellek aránya az európai piacokon.

Magyarországon 2017-ben az SUV kategória volt a legjelentősebb, legnagyobb darabszámú szegmensmely 37,6 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest. A Ford tavaly 2905 db SUV-t értékesített Magyarországon, mely az EcoSport, Kuga és a prémium Edge modellek rendkívüli sikerének tudható be.

A Ford kifinomult, merész stílusú SUV-zászlóshajója, az Edge meggyőző technológiákat vonultat fel:

Aktív Zajkioltás, ami a zajkioltó fejhallgatókhoz hasonlóan ellenirányú hanghullámokkal semlegesíti a kabinba szűrődő kellemetlen zajokat

Gyalogosészlelővel Kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer, ami automatikusan fékez, hogy elkerülje az ütközést vagy a gyalogosgázolást

Ford Adaptív Kormányzás, ami a sebességnek megfelelően változtatja a kormányáttételt, így az autó könnyebben és precízebben irányítható

Szamosi Viktor, a Ford Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a Ford most újabb világbajnok és olimpikon sportolóval erősíti kommunikációját: a márka prémium kategóriás modellje, a Ford Edge márkanagykövete a Kékszalag tizenháromszoros győztese, a vitorlázó, Litkey Farkas lett.

A Ford Edge utastere új mércét állított a kategóriában: a kiváló minőségű anyaghasználat és a rendkívül igényes kidolgozás jellemzi. Ezen tulajdonságok teszik alkalmassá arra, hogyLitkey Farkas világklasszis vitorlázó életének hasznos és kényelmes társa legyen.

Litkey Farkas, a Ford Edge új márkanagykövete, olimpikon, világbajnok, a magyar vitorlázás kiemelkedő alakja, tizenháromszoros győztese Európa legrangosabb tókerülő versenyének, a balatoni Kékszalagnak. Négyszer nyerte meg a Balaton kerülő szóló versenyt, a TBS Nagydíjat. A Soling hajóosztály háromszoros világbajnoka, Európa bajnok, sokszoros magyar bajnok, 1996-ban részt vett az atlantai olimpián.

2018-ban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesítette.

Mint Litkey Farkas megfogalmazta: „amit a Ford Edge az autózásban képvisel, tökéletesen egybevág az általam vallott mottóval: Élmény. Teljesítmény. Siker. Az Edge lenyűgöző belső tere és komfortja nagyon jól jön a hosszú útjaim során, meggyőző teljesítménye pedig alkalmassá teszi, hogy a hajóm szállításával is megbirkózzon.

Egyszerre kényelmes és rendkívül elegáns családi autó, amiből büszkén szállok ki akár az Operánál, vagy egy fontos üzleti tárgyalás előtt és hűséges társ, munkaeszköz a dolgos hétköznapokban.” – mondat el Litkey Farkas. „Megvan benne minden élmény és teljesítmény, ami a sikerhez kell.” – tette még hozzá a világklasszis sportoló.

Az Edge fejlesztése során a Ford arra törekedett, hogy minél nagyobb mértékben csökkentse a vezetőt érő stresszhatásokat, legyen szó akár városi közlekedésről, akár vidéki autózásról; erre szolgál például a Széles Látószögű Első Kamera, aminek segítségével az autós ‘be tud nézni’ az utcasarkok mögé, mérsékelve ezzel az ütközésveszélyt; vagy az alapáron kínált Intelligens Összkerékhajtás, ami optimális tapadást biztosít a csúszós utakon. Az erős és takarékos 2.0 literes, 210 lóerős dízelmotor üzemanyag-fogyasztása csupán 5,8 l/100 km, a CO₂-kibocsátás pedig mindössze 149 g/km*, miközben az erőforrás rendkívül gazdaságosan mozgatja a nagyméretű, gazdagon felszerelt SUV-t.

A harmonikus, kiváló minőségű anyagoknak és az élvonalbeli formatervezésnek köszönhetően a Ford Edge utastere már az ajtó nyitásának pillanatától kezdve prémium benyomást kelt. A funkcionális elemeket – például a kilincseket, a kormánykeréken elhelyezett kezelőszerveket, a szellőzőnyílásokat és a pohártartókat – selyemfényű fémdíszítés keretezi, a középkonzolt pedig stílusos zongoralakk fényezés díszíti. Azokat a felületeket, amelyeket az utasok gyakran megérintenek, lágy tapintású anyagok borítják, a kartámaszok, a kormánykerék és a váltógomb burkolata pedig kiváló minőségű bőrből készül.

A műszerfal és a középkonzol olyan hatást kelt, mintha az egész elem egyetlen darabból készült volna. A műszerfal vonalai és anyagai szinte megszakítás nélkül folytatódnak az első ajtók burkolatán, így a dizájn szinte körül öleli az autóban ülőket.

A formatervezők az Edge belső terének minden apró részletét úgy alakították ki, hogy a térkínálat a lehető legnagyobb legyen. A hátul utazók komfortérzetét a kategória legnagyobb hátsó fejtere (1023 mm) és válltere (1536 mm) biztosítja, vagyis az itt ülőknek tágasabb tér jut, mint az Edge nagyobb méretű vetélytársaiban, például az Audi Q7 és Volkswagen Touareg modellekben. Az első üléssor helykínálata is a kategória legjobbjai közé számít.

A hátsó ülések ledöntése után a csomagtér befogadó képessége 1.847 liter (ez a szegmens egyik legjobb értéke), és a mérnökök a hátsó kerékjáratok körül is tárolóhelyeket alakítottak ki. Még a pótkerék körüli teret is hasznosították; ide egy precízen illeszkedő, kiemelhető, könnyű polisztirol tálcát helyeztek, praktikusan használva ki a helyet, ami egyébként veszendőbe menne.

A legmagasabb szintű kifinomultság

Az autó tervezői három lépésben valósították meg a zaj, a vibráció minimumra szorítását, így a Ford Edge kifinomult és nyugodt utazási élményt kínál.

Először a zajok forrására összpontosítottak:

Merev karosszériát terveztek, ami minimumra csökkenti a csavaró erőhatásokat

A hajtáslánc optimalizálásával mérsékelték a dízelmotorokra jellemző ‘kopogós’ hangokat

A kipufogórendszer finomhangolásával csökkentették a kellemetlen zajt

A mérnökök sok munkát fektettek abba, hogy a kabinból kizárják az út- és motorzajt:

A légáramlás zaját nagy mértékben csökkenti az autó alsó burkolata, valamint az első lökhárító, a külső visszapillantó tükrök és a hátsó szélvédő különleges kialakítása

A tetőkárpit és az utastéri panelek alatt hangelnyelő anyagok találhatók

Akusztikus laminált üvegből készül a szélvédő, a panoráma tető, valamint a két első oldalablak

A szélvédő és az A-oszlop áramvonalas kialakítása mérsékli a szélzajt

Az utolsó lépés az Aktív Zajkioltás alkalmazása volt; ez a technológia a kabinban elhelyezett három mikrofonnal méri fel a belső térbe beszűrődő motorzajt, és az autó audio rendszerén keresztül ellentétes frekvenciájú hangokat sugároz, kioltva ezzel a zavaró hanghatásokat az utastérben. A megoldás akkor is működik, ha az autó audio rendszere be van kapcsolva.

Fejlett technológia és biztonság

A Ford SYNC 3 csatlakozási rendszer hangvezérlésével egyszerű hangutasításokkal kezelhető az audiorendszer, a navigáció, a klímaberendezés és a mobiltelefon.

Ezen kívül kamerák, radarok és ultrahangos eszközök működtetik a 18 modern vezetősegítő technológiát, amelyek segítségével az autós magabiztosabban uralhatja az autót.

A Gyalogosészlelővel Kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszerérzékeli az ütközésveszélyt, valamint az úton vagy az út mellett haladó gyalogosokat, és ha a helyzetet veszélyesnek ítéli, automatikusan fékez

Az Adaptív LED Fényszóró technológia a Ford Adaptív Fényszórórendszerének használatával mindig a pillanatnyi forgalmi helyzetnek megfelelően állítja be a fénycsóva irányát

A Vakításmentes Távfénytechnológia nemcsak a szembejövő, hanem a távolodó járműveket is érzékeli, és az adaptív LED fényszórókat úgy állítja be, hogy azok ne vakítsák el a többi autóst, miközben maximális fényerővel világítja meg a többi területet

A Edge szenzor-technológiája a parkolást is megkönnyíti:

A Merőleges Parkolás funkció megtalálja a megfelelő méretű parkolóhelyet, és a vezető kormányzása nélkül is bemanőverezi oda az autót – hasonlóan ahhoz, ahogyan az Aktív Parkolóasszisztens segít a járdaszegéllyel párhuzamos parkolásban.

A Kiállást Segítő Rendszer megkönnyíti a párhuzamos parkolóhely elhagyását: a berendezés kikormányozza az autót az útra, miközben a vezető kezeli a gáz- és a fékpedált

Az Oldalsó Parkolóasszisztens hangjelzéssel figyelmeztet az autó körül található akadályokra, és a képernyőn azok távolságát is megmutatja.

A Keresztirányú Forgalomfigyelő jelzi, ha oldalirányból egy másik jármű közelít, miközben az autó kitolat a parkolóhelyről.

Az innovatív Széles Látószögű Első Kamera segítségével az autós bepillanthat az utcasarkok mögé és a kereszteződésekbe. Az első hűtőrácsba épített, 1 megapixel felbontású kamera valós idejű, széles látószögű képe a jármű 8 colos érintőképernyőjén jelenik meg. Egy nehezen átlátható kereszteződésben a vezető könnyen észreveheti a keresztúton közeledő járműveket, kerékpárosokat és gyalogosokat. A kamerát egy különleges tervezésű, kihajló, nagy nyomású mosóberendezés tartja tisztán, ami a szélvédőmosó használatakor automatikusan aktiválódik.

Az Edge technológiái között az Intelligens Sebességhatoló is megjelenik, ami beszkenneli a közlekedési táblákat, és a gázadás szabályozásával megakadályozza, hogy a vezető túllépje a megengedett sebességhatárt, és emiatt büntetést kapjon. A közlekedési táblákat a szélvédő mögé épített kamera figyeli, és ha sebességkorlátozás alacsonyabb, mint a jármű beállított sebessége, a rendszer lelassítja az autót. A korlátozás feloldása után a vezető újra gyorsíthat – mindaddig, amíg újabb sebességkorlátozás nem következik. A fedélzeti navigációs rendszerrel felszerelt járművekben az Intelligens Sebességhatároló a még pontosabb működés érdekében a digitális térképen tárolt adatokat is figyelembe veszi. Vezetősegítő berendezéseinek sorában megtalálható még a Holttérfigyelő, a Közlekedési Tábla Felismerés, a Sávelhagyásra Figyelmeztető rendszer, a Sávtartó Asszisztens ás a Vezetőfigyelmeztető rendszer is. A felhasználók teljes egészében személyre is szabhatják a 3D digitális műszeregységet, így az kifejezetten az ő elvárásaiknak megfelelő információkat közvetít, miközben letisztult, elegáns hangulatot sugall.

Fejlett menetdinamika

A Mondeo, a Galaxy és az S-MAX modellek jól bevált padlólemezére épített Ford Edge a kategória legjobb menetdinamikájával kényezteti vezetőjét.

Az autó élvezetes, kezes és agilis irányíthatóságát még magasabb szintre emeli a kifinomult Ford Adaptív Kormányzás, ami a jármű sebességének megfelelően változtatja a vezető kormánymozdulata – vagyis a volán elforgatásának mértéke – és az első kerekek elmozdulása közti arányt. Kis sebesség mellett, például parkolás közben vagy szűk helyeken manőverezve a rendszer megkönnyíti az autó irányítását, nagy sebességnél pedig pontosabb és természetesebb kormányérzetet eredményez.

A vezető által aktiválható Sport üzemmódot is kínál, ami megnöveli a kormányáttételt, vagyis az éles kanyarokban kisebb kormánymozdulat is elegendő – így az Edge a gyors, nehéz útszakaszokon is rendkívül kezesen viselkedik.

A Litkes Farkas által használt Edge 210 lóerős motorjához hatfokozatú PowerShift automata váltó csatlakozik, aminek fokozatai a kormány mögötti váltókarokkal is kapcsolhatók és a Ford Intelligens Összkerékhajtása kapcsolódik hozzá, ami észrevétlenül kapcsol az elsőkerékhajtás és az összkerékhajtás között, automatikusan javítva az autó úttartását és tapadását a csúszós utakon. A rendszer 25 szenzora folyamatosan méri a kerekek tapadását, és 20 ezredmásodperc alatt – vagyis az emberi szempillantásnál hússzor gyorsabban – képes egészen 50/50 arányig megváltoztatni a forgatónyomaték elosztását az első és a hátsó kerekek között.

Az Intelligens Összkerékhajtás még a kerekek kipörgése előtt képes megváltoztatni a vonóerő elosztását, így az autósnak relaxált vezetési élményt, az utasoknak pedig zökkenőmentesebb utazást biztosít. Mivel a rendszer mindig csak szükség esetén, és mindig a megfelelő kerekekre irányítja át a vonóerőt, sokkal kisebb üzemanyag-fogyasztást, CO₂-kibocsátást és abroncskopást eredményez, mint az állandó összkerékhajtású rendszerek.

A Ford SUV-családja

A Ford Edge jelentette a harmadik lépést a Ford tervében, amelynek célja a vállalat SUV-kínálatának további bővítése az európai piacon a Ford Kuga és a Ford EcoSport modellek bevezetése után.

SOCIAL MEDIA