Chaten jelentheted be a károd

Márkák

A 12 legígéretesebb fintech között egy biztosítási megoldás is helyet kapott

Akit érdekel a pénzügyi rendszer fejlődése és mondanak neki azok a szavak valamit, hogy PSD2 vagy GDPR, azok jó eséllyel ott voltak a múlt heti Fintechshow-n. Egyúttal megismerkedhettek a 12 legígéretesebb haza fintech startuppal, akik igyekeznek egyre egyszerűbbé, biztonságosabbá és olcsóbbá tenni a bankolást, sőt esetenként kiváltani a nagy multinacionális közvetítő szereplőket. És a legjobb 12 között ott volt egy biztosítási megoldásra szakosodott megoldás is.

A rendezvény bevezetőjében Lemák Gábortól megtudhattuk, hogy a bankok mellett egyre több biztosító is beszáll az innovációs forradalomba, akik közül egyesek ún. inkubátorházzal, mások innovációs versenyekkel, ötletbörzékkel igyekeznek megszervezni és „kitalálni” saját fejlődésüket. Az idei biztosítási innováció azonban a biztosítóktól független megoldást szállított, melyről már idén olvashattunk az online térben, hiszen a biztosítási kárbejelentést hivatott egyszerűsíteni egy chatbottal.

Úgy tűnik, hogy ez a megoldás elnyerte a zsűri tetszését, mert bemutatásra alkalmasnak találta a MaxDom Consulting pénzügyi tanácsadó vállalkozás chatbotját. Arra a kérdésre, hogy miért jobb ez a chatbot, mint más kárbejelentési módok, a cég ügyvezetőjét, Szűcs Krisztiánt kérdeztük.

“Azt tapasztaljuk, hogy a kommunikáció egyre inkább az online térbe helyeződik át, ezen belül is a chat felületek válnak egyre népszerűbbé. Miért ne használnánk ki a chat előnyeit biztosítási kár bejelentésre?” És hogy melyek ezek az előnyök? “Gyorsabb, stabilabb, biztonságosabb működés” – röviden ennyi a válasz.

Tapasztalatok szerint az ügyfelek szeretik az ilyen típusú ügyintézést, mert 0-24 óráig elérhető a hét minden napján, a chat felületnek köszönhetően személyes érzetet ad, és a felhasználó egész biztosan nem felejti el egy, a kár kifizetése szempotjából fontos adat megadását sem.

A kérdés természetesen továbbra is az, hogy egy hivatalos és esetenként komoly anyagi felelősséggel járó ügy intézése esetében mennyire lehet megbízható, biztonságos egy chat felület a megszokott személyes, telefonos vagy akár webes kommunikációval szemben. Az eddigi több száz bejelentés arról tanúskodik, hogy a sokszor este vagy hétvégén keletkező károk azonnali bejelentését eddig hiba nélkül teljesítette a chatbot – állítja Szűcs Krisztián.

“Ahogyan már most a lakásbiztosításon kívül a casco károk, úgy nemsokára minden biztosítási kár intézhető lesz chaten keresztül. Szeretnénk elérni, hogy minden biztosító elfogadja ezt a kárbejelentési módot (jelenleg csak hat biztosítónál adott a lehetőség – szerk.) és egyre több kiegészítő funkciót is tervezünk beépíteni a folyamatba. Ilyen a legközelebbi szerződött javítóműhely ajánlása gépkocsi károk esetén, vagy a legközelebbi személyes ügyfélszolgálati ponthoz történő navigáció, de a chatbot mesterséges intelligenciája is fejlődik, egyre több szabad szavas kifejezést tud helyesen lereagálni a chatbotunk, akinek a Maxim nevet adtuk.”

A hazai legígéretesebb fintech-ek között méltán kapott helyet tehát ez az insurtech megoldás, amely nem fogja feje tetejére állítani a piacot, de mi, ügyfelek profitálhatunk belőle. Egyszerűbbé teszi az életünket biztosítási kár esetén.

A MaxDom Consultingot 2016-ban alapította Szűcs Krisztián. Biztosítási és ingatlanszakmában eltöltött több mint tíz éves vezetői múlttal a háta mögött célul tűzte ki, hogy folyamatos fejlesztésekkel egyszerűbbé, gyorsabbá és okosabbá változtassa ügyfeleik és a pénzintézetek közötti kapcsolatot. A cég hitvallása, hogy az innováció nem ellensége a személyes kapcsolat varázsának, sőt a megfelelő egyensúlyt megtalálva komoly értéket lehet teremteni a pénzügyi szolgáltatók világában. Legyen szó biztosítókról vagy bankokról.

SOCIAL MEDIA