A vártnál is nyereségesebb a Shell

Márkák

Az első negyedévi számokat a kőolaj- és földgázárak jelentős emelkedésének köszönheti a cég, amelynek árfolyama ugyanakkor csökkent, mert csalódást okozott készpénzáramlási (cash flow) adataival.

A brit-holland olajkonszern csütörtökön közölte, hogy a nyersanyagiparban használatos, a beszerzési költségek nettó változását is figyelembe vevő CCS (Current Cost of Supplies) eredményszámítás alapján a részvényesekre jutó, de meghatározott tételeket nem tartalmazó nettó nyereség 5 milliárd 322 millió dollár volt, 42 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az utóbbi három évben ez volt a legmagasabb érték.

Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója rámutatott, hogy a nyereség növekedéséhez magasabb olaj- és gázárak mellett az integrált gázüzletág nagyon jó teljesítménye, valamint az upstream (kutatás és termelés) üzletág javuló nyereségessége is hozzájárult.

A napi termelés átlagosan 2 százalékkal 3 millió 839 ezer hordó olajegyenértékre emelkedett az első negyedévben. Az upstream üzletág nyeresége 1 milliárd 551 millió dollárra rúgott, majdnem háromszorosára nőtt az egy évvel korábbi 540 millió dollárnak. Az integrált gázüzletágból származó profit 106,5 százalékkal 2 milliárd 439 millió dollárra nőtt. A feldolgozás-kereskedelem (downstream) szegmens nyeresége viszont jelentősen, 32,3 százalékkal 1 milliárd 687 millió dollárra csökkent.

A készpénzáramlási adatok viszont csalódást okoztak a befektetőknek. A Shell 9 milliárd 427 millió dollár működési cash-flowt ért el az első negyedévben, 1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 9,5 milliárd dollárnál. A szabad cash flow termelés gyakorlatilag stagnált, 5 milliárd 178 millió dolláros értékkel.

Erősek voltak a várakozások, miszerint a Shell továbbra is magas profitról és cash flow-ról számol be, miután tavaly költségcsökkentési programjának és jobb hatékonyságának köszönhetően kedvezőbb eredményeket ért el a rivális Exxon Mobilnál. A világ legnagyobb olajtársaságai idén várhatóan több készpénzt termelnek, mint bármikor ebben az évtizedben a három éve tartó költségcsökkentések után, de a vállalatvezetések óvatosak az árak rövid és hosszú távú változását övező bizonytalanságok miatt.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent nyersolaj jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, 2014 óta a legmagasabb szintre, 75 dollár fölé ment az ára. Az első negyedévben az átlagár 67 dollár volt, majdnem 25 százalékkal több mint a tavalyi első negyedévben.

(MTI)

SOCIAL MEDIA