Jövő héten startol a Construma

Hírek

Idén is a Hungexpo vásárközpont ad helyet az eseménynek – most április 11. és 15. között, csaknem 600 kiállító mutatkozik be 44 ezer négyzetméteren.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója közlése szerint 18 országból 85 külföldi kiállító is bemutatkozik a rendezvényen, amelynek az első három napja elsősorban a szakma képviselőinek, a hétvége pedig a nagyközönségnek szól.

Ganczer Gábor kiemelte, hogy a Construma kiállításon megpróbálnak választ adni az építőipar legfontosabb problémájának, a munkaerőhiánynak a megoldására. Ezt szolgálja a Szakmák éjszakája című kezdeményezés, amelyet április 13-án tartanak. Ezen az eseményen azt mutatják be a fiataloknak, hogyan változtak az építőipari szakmák és ezek milyen életpályát tudnak adni.

Közleményük szerint ebben segít a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum által rendezett három napos szakmai programsorozat, a Szakmalandia is, ahol a szakképző intézmény 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozik be.

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta, hogy az építőipar tavalyi teljesítménye 2500 milliárd forint volt, idén pedig az ágazat 12-15 százalékos bővülésére számítanak.

Kiemelte, hogy a munkaerőhiány kezelése érdekében tavaly átlagosan 13 százalékos béremelés volt az építőiparban, idén pedig az ágazat szereplői további 9 százalékos béremelést terveznek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy valamennyi építőipari alapszakma hiányszakma ma Magyarországon.

Koji László szerint az építőipar csak akkor tud megfelelni a most meglévő fizetőképes keresletnek, ha fenn tudja tartani az ágazat jelenlegi bővülési ütemét és dinamikáját egészen 2022-ig. Hangsúlyozta, hogy az építőipar számára fontos a partner kormány, hiszen az ágazat tavaly kapott megrendeléseinek a 65 százalékát az állam adta.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kiállításon az AMC a Construma Kerttel képviselteti magát. Hozzáfűzte, hogy az AMC nagy hangsúlyt helyez a kertészetre, amely a magyar agrárium leginkább munkaerő-igényes területe, több 10 ezer embernek biztosítja a megélhetését.

Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kiállításigazgatója ismertette, hogy a Construma ad otthont a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének, amely egyben a Euroskills – a két évente megrendezett, az idén szeptemberben Budapesten tartandó szakmai verseny – előválogatója is.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Construma a kelet-közép-európai régió legjelentősebb építőipari és otthontertemtési szakkiállítása. A kiállításon az építőipar mellett a lakberendezés és a design, valamint a kerttervezés és kertépítés témája is megjelenik. Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, finanszírozási megoldásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a Hungexpo vásárközpontban.

(MTI)

SOCIAL MEDIA