Újabb Audi-pénzfröccs jön Győrbe?

Márkák

Részletekkel egyelőre nem szolgáltak a járműkonszern csúcsvezetői, amikor magyar újságírók kérdezték őket arról, mekkora szeletet kaphat a kisalföldi telephely az euró-tízmilliárdos program keretében.

Magyar újságíróknak nyilatkozva Peter Kössler, az Audi AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatósági tagja arról beszélt: a konszern teljes elektronikus hajtástechnológiája a győri üzemben készül majd.

Az MTI azon kérdésére, hogy mekkora összegekkel részesülhet a győri üzem a 2022-es átalakításra és fejlesztésre fordítani kívánt, több tízmilliárd eurónyi összegből, úgy nyilatkozott, az üzem fontos része az Audi termelésének, ennek megfelelően fejlesztik a jövőben.

Kevéssel korábban, az Audi AG éves eredmény-bejelentő sajtótájékoztatóján az hangzott el: 2022-ig 10 milliárd eurót fordít a társaság akciótervének és átalakítási programjának megvalósítására, négyszer ekkora összeget fejlesztésekre és befektetésekre.

Hogy a fejlesztési pénzek mértékét arányaiban érzékelni tudjuk: az Audi AG március 15-én jelentette be tavalyi éves számait; ezek szerint a konszern árbevétele 2017-ben először lépte át a 60 milliárd eurós határt.

Eközben azt jelentette be a magyar leányvállalat, hogy egy százalékkal, 7,136 milliárd euróra (2220 milliárd forint) növelte tavaly árbevételét az Audi Hungaria Zrt., amelyben 1 965 165 motort gyártottak 2017-ban, ami 1,9 százalékkal több az előző évinél, míg a gyártósorokról legördült 105 491 jármű 16,5 százalékos csökkenést jelez.

A tavaly december 31-i 12 307 fős létszám 5,8 százalékos bővülés eredménye, a 442 millió eurónyi beruházás 45 százalékkal haladja meg az előző évit. A 25 évvel ezelőtti cégalapítás óta a összberuházás volumene 8,753 milliárd euró.

A társaság az MTI érdeklődésére azt közölte a nap folyamán: 2017-es adózás előtti eredményük 367 millió euró volt, a dolgozók pedig havi fizetésük 1,3-szorosát kapják meg prémiumként.

A társaság vezetői csütörtökön kiadott közleményükben hangsúlyozták: a vállalat bizakodva tekint a jövőbe, hiszen az Audi-konszern elektromos meghajtásainak sorozatgyártása és az Audi Q3 gyártása idén nyáron kezdődik.

(MTI)

SOCIAL MEDIA