Tízmilliónál több vendégéjszaka Budapesten

Márkák

Ez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly decemberi és egész éves szálláshelyi adatokról frissen megjelent gyorstájékoztatójából tudható meg. A fővárosban ennél is nagyobb mértékben, 7,3 százalékkal nőtt a vendégforgalom.

Ezzel Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszaka-számot. Az immár negyedik éve 6 százalék feletti ütemben bővülő vendégéjszakák száma országosan csaknem elérte a 30 milliót (29,5 millió éjszaka). A szállásdíjbevételek növekedése még ennél is kedvezőbb, 17 százalékot megközelítő bővülési ütemre kapcsolt.

A magyar vendégforgalmi adatok európai és régiós összevetésben is figyelemre méltóak. Míg például az EU-ban 2017-ben 5,1, Ausztriában 2,3, Szlovákiában 5,9, Lengyelországban pedig 5,1 százalékkal, addig hazánkban 6,7 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma.

A külföldi vendégéjszakák Magyarországon mért tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9 százalékos emelkedésében nagy szerepe volt a nagyszabású sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb-nek köszönhetően megnövekedett külpiaci érdeklődésnek. Áthúzódó hatásából az év hátralévő részében is jól tudtak profitálni a hazai szálláshelyek.

A hazai szálláshelyek 2017-ben az utóbbi öt év legmagasabb szobaár-bevétel növekedési ütemét (16,8 százalék) produkálták, és elérték a 278 milliárd forintot. Ehhez nagyban hozzájárult a külföldiektől származó szállásdíj-bevételek kiemelkedő, 18,6 százalékos bővülése, és a szálláshelyek összes árbevétele (466 milliárd forint) is 15,6 százalékkal emelkedett. A számok azt mutatják, hogy az emelkedő árakon is folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a hazai szálláshelyi szolgáltatásokért.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik fontos célkitűzése, hogy a turizmus versenyképességének további erősítésével a vendégéjszaka számok és a turisztikai költések megduplázódjanak. A minden tekintetben kimagasló 2017. év eredményeivel nagy lépést tett a magyar turizmus ebbe az irányba. Egyetlen év alatt közel kétmillió vendégéjszaka többletet értünk el, amelynek nagyobb részét az 1,1 millió plusz külföldi vendégéjszaka teszi ki – emelte ki a KSH frissen megjelent gyorstájékoztatója kapcsán dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Ahhoz, hogy a növekedés üteme tartósítható legyen és még több vendég érkezzen, minőségi fejlesztésekre van szükség – jelentette ki dr. Guller Zoltán. Idén minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztési programja, a Kisfaludy Program első nagyprojektjei a megvalósítás szakaszába lépnek. Ezek lesznek azok a fejlesztések, amelyektől a magyar turisztikai teljesítmény további nagyvolumenű fejlődését várjuk. Dr. Guller Zoltán emlékeztetett arra, hogy az MTÜ ezért indította el a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési konstrukciót is, amelyre eddig több mint 580 pályázat érkezett.