A döntőnél tart a Lexus Design Award

Hírek

A világ legzöldebb prémium autógyártójának tekintett, a futurisztikus dizájnt a letisztultsággal és a prémium kidolgozással ötvöző gyártó speciális tematikát választott az idei évre.

Az indulóknak a „-VAL / -VEL” témakörben kellett bemutatniuk ötleteiket. A „CO-„ melyet magyarul „-VAL / -VEL”-nek fordítunk, latin eredetű előtag, és összhangra, közös létre, cselekvésre utal.

A „-VAL -VEL” arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyek azok a dizájn útján feltárható lehetőségek, amelyek globális kihívásokra kínálhatnak megoldást, miközben nagy hangsúlyt fektetnek a társadalommal és a természettel való összhangra. Az idei Lexus Design Award soha nem látott mennyiségű résztvevőt vonzott, a versenyre 68 országból több mint 1300 jelentkező adta be a nevezését – áll közleményükben.

Sir David Adjaye, a zsűri egyik tagja azt fűzte hozzá mindehhez: Szenzációs volt bepillantást nyerni abba a felfogásba, melynek mentén a friss generációs dizájnerek az új elképzeléseket és eszméket olyan innovatív megoldásokká konvertálják, amelyek napjaink alapvető problémáira adnak választ.

A közlemény arra is emlékeztet, hogy a korábbi Lexus Design Award versenyek döntősei és győztesei további elismeréseket gyűjthettek be. Sebastian Scherer 2014-es Iris című munkája megnyerte a 2016-os Német Dizájn Díjat, a Caravan kollektíva 2015-ös „Érzék-öltözék” alkotása pedig a Velencei Dizájn Hét Viselhető Technológia versenyének díját szerezte meg 2016-ban.

A tizenkét döntős kiválasztását a tekintélyes tagokat felsorakoztató zsűri alapos tanácskozása előzte meg. A szakértői bizottság idén két világhírű taggal, David Adjaye és Shigeru Ban építészekkel egészült ki. A 12 döntősből négy résztvevő arra is lehetőséget kapott, hogy terveiből prototípust készítsen, mégpedig olyan elismert alkotók mentoráltjaként, mint Lindsey Adelman, Jessica Walsh, Sou Fujimoto és a Formafantasma.

Ezek az alábbiak voltak:

● CO-RKs, DIGITALAB {Brimet Fernandes da Silva (Portugália), Ana Trindade Fonseca (Portugália)}:

Mentor: Lindsey Adelman

A rendszer a fenntartható anyagú parafa fonalat úgy kapcsolja össze a komputációs folyamattal, hogy ezáltal dizájn tárgyak jönnek létre.

● Őszinte tojás, aesthetid {Paul Yong Rit Fui (Malajzia), Jaihar Jailani Bin Ismail (Malajzia)}:

Mentor: Jessica Walsh

A tojás fogyaszthatóságának szemléltetése érdekében összekötötték a technológiát (intelligens tinta pigment) a dizájnnal (indikátor).

● Visszaforgatott rost palántázó, Eriko Yokoi (Japán):

Mentor: Sou Fujimoto

A textil és a zöld dizájn fúziója által új értelmet ad az elhasznált ruháknak.

● Hipotézis tesztelő, Extrapolation Factory {Christopher Woebken (Németország), Elliott P. Montgomery (Egyesült Államok)}:

Mentor: Formafantasma

Közösen megálmodott tesztelési helyszín, amely feltárja a társadalom, a technológia, illetve a környezet közötti elméleti összefüggéseket.

A négy prototípus, valamint a nyolc döntős részletes prezentációjának bemutatására áprilisban, az idei Milánói Design Hét Lexus Design Event eseményén kerül sor. A 12 döntős a zsűrinek, továbbá a nemzetközi médiának mutatja be munkáját. A Milánói Design Hét a világ legnagyobb formatervezési seregszemléje. A Salone Del Mobile néven is ismeretes kiállítás számos ategóriában (pl. bútor, divat és textil) tart rendezvényeket, illetve vonultat fel márkákat, tervezőket.

SOCIAL MEDIA