Rekordév a játékpiacon is

Hírek

Bővült a hagyományos játékok piaca tavaly Magyarországon, a REGIO JÁTÉK előzetes becslése alapján mintegy 4 százalékkal. Az országszerte 34 üzlettel és webshoppal rendelkező vállalat ennél is nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal nőtt, így árbevétele elérte a 10,5 milliárd forintot.

Jó évet zárt a hazai játékpiac, a forgalom közel negyedét adó REGIO JÁTÉK-nál 7,1 százalékos volt a bővülés, a vállalat 10,5 milliárd forintos bevételt ért el. Becslések alapján a teljes piac 4 százalékot bővült, s így átlépte a 45 milliárdos értéket. „Tavaly mintegy 6,5 millió darab játékot vásároltak nálunk, s egyre többen választották az online beszerzést, a webes értékesítés átlagon felül, mintegy 30 százalékkal nőtt. Ez utóbbi kapcsán elmondható az is, hogy az online bevásárlás kiadósabb; míg a hagyományos bolti hálózatban 6000 forint került az „átlagblokkra”, addig egy tipikus netes megrendelés esetén 7698 forint – mondta Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. A növekedést a fejlesztések is segítették, tavaly például a vállalat több mint 10 000 négyzetméteres új logisztikai központot avatott Törökbálinton.

A legnépszerűbb termékkategóriák sorában az építőkészletek vitték a prímet, a dobogó második fokán a társas- és kártyajátékok, a harmadikon pedig a kreatív és fejlesztő játékok végeztek. A szülők egy része az aktuálisan reklámokban látható játékokat keresi, hogy gyermekének nagy örömet okozhasson, másik része pedig tudatosan olyan elfoglaltságot választ gyermekének, amiben használja a logikáját vagy fejlesztheti kézügyességét, utóbbiak részaránya egyre magasabb, s ez a toplista alakulásában is megjelenik – osztotta meg tapasztalatait Gyaraki Dávid.

A játékpiac legnagyobb forgalmat adó időszaka hagyományosan a karácsonyt megelőző hónapokra esik. Ezek közül is kiemelkedő volt a december, a REGIO JÁTÉK adatai alapján minden 5. játék – összesen 1,25 millió darab – ekkor talált gazdára a 20 000 féle termékből. Habár a szülők nagy többsége a meglepetés beszerzését nem szereti az utolsó pillanatra hagyni, ezzel együtt az év legforgalmasabb napja 2017-ben december 16-ra esett. Kereskedelmi szempontból erre a napra tekintünk aranyszombatként, hiszen egy átlagos hét forgalmát realizáltuk egyetlen nap alatt – mondta Gyaraki Dávid.

SOCIAL MEDIA