A Lexus bemutatja a jövő crossoverét

Hírek

A világ vezető prémium környezetbarát hibrid gyártója, a Lexus vadonatúj crossover zászlóshajót alkotott. Az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon (közismertebb nevén Detroiti Autószalon) bemutatott Lexus LF-1 Limitless tanulmányautó bepillantást enged a talán nem is olyan távoli jövő lenyűgöző SUV-jainak világába.

Detroitban bemutatták a Lexus LF-1 Limitless tanulmányautójának, a márka jövőbeli luxus crossover zászlóshajójának lehetséges körvonalait.

A világ vezető környezetbarát hibrid prémium gyártójaként ismert Lexus két évtizeddel ezelőtt teremtette meg a luxus crossoverek szegmensét, amikor Detroitban bemutatta az RX 300 modellt. Bár az autónak azóta közel 50 vetélytársa is megjelent a piacon, az RX továbbra is a világ legkeresettebb luxus crossovere maradt. (Hazánkban ez a 97 százalékban hibrid modelleket értékesítő Lexus második legnépszerűbb modellje, ennél több csak a múlt év végén megújult, eggyel kisebb méretű NX crossoverből talál gazdára.)

A Lexus LF-1 Limitless megjelenésével ugyanakkor megszületett a luxusautó egy új fajtája: a crossover zászlóshajó. A nagy teljesítményt hibátlan fényűzéssel ötvöző Lexus LF-1 Limitless a technológia, az innováció és a legfrissebb Lexus-dizájnmegoldások valóságos tárháza.

Limitless, vagyis határtalan – és ez a tanulmány valóban határtalan lehetőségeket kínál vásárlóink sokféle életstílusának tökéletes kiszolgálására. Ehhez hasonlóan a hajtásláncok terén is határtalanok a lehetőségek, hiszen az LF-1 ugyanúgy működhet üzemanyagcellával, hibrid és plug-in hibrid rendszerrel, benzinmotorral, sőt akár tisztán elektromos hajtással is. 2025 körül már minden egyes Lexus modellhez rendelhető lesz elektromos hajtás, vagy legalábbis elektromos hajtással kiegészített opció. Az LF-1 innovatív szellemiségét a kaliforniai CALTY Dizájn Kutatóintézet öntötte formába. Az autó letisztultan elegáns dizájnját egy megolvasztott japán kard, a katana vonalai ihlették.

“Így képzeltük el egy egészen újszerű zászlóshajó megjelenését, ami napjaink csúcslimuzinjainak teljesítményét és luxusát megőrizve kínálja egy crossover minden értékét.” – avat be Kevin Hunter, a CALTY Dizájn Kutatóintézet elnöke. “Az LF-1 Limitless tanulmány képzeletgazdag technológiát hordoz, ami a vezető és az utasok élményének gazdagításával teremt erőteljes érzelmi kötődést ember és gép között.”

“Az RX-hez hasonló Lexus-modellek révén a luxus SUV-kategória világszerte népszerűvé vált. Ez az új crossover-tanulmány egy olyan jövőt villant fel, amelyben az autók menetdinamikájához és sokoldalúságához sokkal izgalmasabb, érzelemdúsabb dizájn társul, amivel reményeink szerint messze túlszárnyalhatjuk a jelenlegi elvárásokat.” – magyarázza Yoshihiro Sawa, a Lexus International elnöke.

 

Az LF-1 luxushangulatát technológiai megoldások is fokozzák. Az egész a Sofőr üzemmóddal kezdődik, amivel a vezető kézhasználat nélkül kormányozhat, fékezhet, gyorsíthat, kezelheti a világítást és a jelzéseket. A vezetési élmény javítása érdekében a hajtáslánc minden kezelőszerve és az üzemmódok kijelzője a kormánykeréken kapott helyet, hogy az autós mindvégig a forgalomra koncentrálhasson. Ennek eredményeképpen az autó kellemesen, gondtalanul és biztonságosabban vezethető.A hagyományos rendszerekre épülő, de az időtényezővel is kiegészített navigációs rendszer immár négydimenziós. Ez a berendezés előre felméri a vezető és az utasok várható igényeit, így a menetidőbe nemcsak a forgalmi- és útviszonyokat számítja bele, hanem a tervezett utazás során várható megállásokat, például a tankolást, a pihenőket vagy az ebédet is, sőt még akár szállodai szobafoglalást is intézhetünk vele. A navigációs és utazási információk ugyanúgy megjelennek a műszerfali képernyőn, mint a hátsó üléssori kijelzőkön és az utasok vezeték nélkül csatlakoztatott tabletjein és okostelefonjain.

A vezetőülésből könnyen elérhető érintésvezérlésű kezelőszervekkel egyszerűen kezelhető a 4D navigációs rendszer, akárcsak az autó kényelmi és szórakoztató berendezései. A bőrborítású középkonzolba épített érintőpad betűfelismerő funkciót is kínál, így könnyebben vihetők be a különféle adatok. A hátsó üléssor utasai a saját középkonzoluk érintésvezérlésű kapcsolóival állíthatják be a klímát és a szórakoztató rendszereket. Innovatív technológiájával és magával ragadó stílusával a Lexus LF-1 Limitless tanulmányautó jól példázza mindazokat a lehetőségeket, amelyekre a holnap luxusfogyasztói számíthatnak.

SOCIAL MEDIA