Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Márkák

Informatikai, elektronikai és járműipari cégek alapításával január 10-én létrejött a Zalai Önvezető Jármű Klaszter, melynek célja a kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások intézményesített összekapcsolása az intelligens közlekedési rendszerek terén.

Egyre erősödik a kereslet az új mobilitási szolgáltatások iránt a közlekedési ágazatban is, a klaszter ehhez a folyamathoz valamint a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya koordinált fejlesztéséhez kíván tudástranszfert biztosítani. A szervezet innovációs együttműködési keretet nyújt a releváns termékek kifejlesztéséhez. Az alapítók emellett egyedi szolgáltatások biztosításával kívánják elősegíteni a keresleti igények és a kutatási, fejlesztési kompetenciák egymásra találását, az együttműködés eredményeképpen létrejövő termékek hazai és nemzetközi piacra jutását.

Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója, a Klaszter megválasztott elnöke, az alapító ülésén arról beszélt, hogy a közlekedési ágazat dinamikus változások előtt áll,  a digitális technológiák és az elektromobilitás nyújtotta változásoknak köszönhetően.  A zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya megvalósításával lehetőség nyílik, hogy Magyarország is részt vegyen ennek a folyamatnak az aktív alakításában, a most megalakuló Klaszter pedig kiváló eszköz lehet ennek a folyamatnak a katalizálásában.

A Zalai Önvezető Jármű Klaszter alapítói: AVL Autókut Mérnöki Kft., innogy Hungária Kft. amelyet az ELMŰ Nyrt. képvisel, Cisco Systems Magyarország Kft., Ericsson Magyarország Kft., KNORR-BREMSE Fékrendszerek Kft., T-Systems Magyarország Zrt.

SOCIAL MEDIA