A Toyota Amerikában is megkezdi a hibridek gyártását

Márkák

Az autógyártó 374 millió dollárt ruház be amerikai üzemeibe az Indiana államban készülő Highlander Hybrid gyártásának támogatására.

Lexus márkával együtt az elmúlt húsz évben immár több, mint 11 millió környezetbarát hibrid autót értékesítő Toyota tovább növeli észak-amerikai beruházásait azzal a céllal, hogy továbbra is a hibrid járművek első számú gyártója maradjon, és 2020-ra világszintű értékesítéseinek minimum 50%-át tegyék ki a hibrid hajtású modellek. A vállalat 373,8 millió dollárt fektet be öt, az USA-ban működő üzemébe, megalapozva ezzel első amerikai gyártású hibrid hajtásláncának előállítását. A tervek szerint mindegyik projekt még az idén elindul, és legalább 2020-ig működik. A beruházások közt szerepel a hibrid váltómű gyártása a nyugat-virginiai Buffalóban, a 2,5 literes motorok gyártási kapacitásának bővítése a Kentucky államban lévő Georgetownban, a 2,5 literes motorok hengerfej-gyártásának felfuttatása a Missouri államban működő Bodine Aluminum vállalatnál, valamint a Bodine Jackson üzem átalakítása a hibrid váltóművek burkolata és a 2,5 literes motorblokkok gyártásához. Az alabamai Huntsville üzemet teljesen felújítják, hogy alkalmassá váljon a TMGA padlólemezeket kiegészítő motorok gyártására.

„Ez a beruházás világosan jelzi hosszú távú elkötelezettségünket, hogy azokon a piacokon gyártsunk egyre több járművet és alkatrészt, ahol értékesítjük azokat” – fogalmaz Jim Lentz, a Toyota Motor North America vezérigazgatója. „E stratégiánkat úgy alakítottuk ki, hogy jobban szolgálja itteni vásárlóink és értékesítő partnereink érdekeit, egyúttal pedig úgy pozícionálja gyártási tevékenységeinket, hogy a jövőben is tökéletesen kielégíthessük amerikai ügyfeleink igényeit.”

A Kentucky államban gyártott 2,5 literes motorok és a Nyugat-Virginiában készülő hibrid váltóművek olyan, észak-amerikai gyártású hibrid modellekbe kerülnek majd, mint az indianai Princetonban összeszerelt Highlander Hybrid.

A mostani, illetve a már korábban ismertetett projektek révén a Toyota már majdnem felerészben (4,1 milliárd dollár értékben) megvalósította azt a vállalását, amit Akio Toyoda, a vállalat vezérigazgatója jelentett be 2017 januárjában, s aminek értelmében a Toyota 10 milliárd dollárt ruház be az USA-ban.

SOCIAL MEDIA