Formatervezői pályázatot hirdet a Zepter

Inspiráció

Az idei ArtZept rendelkezik a pályázat történetének eddigi legnyitottabb, legtöbb fantáziát igénylő témájával: konyhai eszközök.

Az ArtZept Nemzetközi Formatervezői Pályázatot Madlena Zepter alapította 2004-ben. A pályázat nem csak azért jött létre, hogy új, fiatal formatervező tehetségeket ismertethessen meg a világgal és segítse szakmai érvényesülésüket, hanem egyúttal az is célja, hogy betekintést adjon a kreatív design aktuális trendjeibe. Ezen felül az ArtZept – mint ismert szponzora, a Zepter International – tevékenységén keresztül hidat teremt az üzleti élet és a művészet, a racionalitás és az érzelmek, valamint a funkció és a tartalom világai között. A művek mögött álló motiváció megértése, illetve a zsűri munkájába történő betekintés gazdag inspirációt jelent a Zepter International számára.

A pályázat az elmúlt években már több mint 1000 művész sikeres karrierjéhez jelentett ugródeszkát. A világ minden tájáról érkező pályázatokat nemzetközi szakemberekből, designerekből, építészekből, műkritikusokból álló bizottság zsűrizi. A pályaműveket vándorkiállításon mutatják be világszerte, így volt már kiállítás Moszkvában, Milánóban, Párizsban, Almatiban, Budapesten, Vilniusban, Kijevben, Pozsonyban, Bukarestben, Monte Carlóban, Bakuban, Ammanban, Bécsben, Tallinban, Szófiában, Athénban és Nizzában is.

Az idei kiírás témája a konyhai eszközök. A pályázat kiírása nem szab határokat, egyetlen keretét a szépség és a funkcionalitás szinergiája adja.

A fődíjas 10.000 EUR nyereményben részesül, a 2. helyezett 4.000 EUR értékű, a 3. helyezett 3.000 EUR értékű Zepter terméket kap, ezeket a díjazott választhatja ki. Emellett promóciós különdíjat is oszt a zsűri, egy pályázaton részt vevő művész munkájának népszerűsítésére.

A Zepter International képviselői által kiválasztott egy vagy több pályamunka kis szériás gyártásba kerül (max. 100 db), és a Zepter az így készült darabokat kiállítja a Zepter irodaépületeiben vagy üzlethelyiségeiben a világ minden táján. A kiállított pályaművek mellett jól látható módon feltüntetik a pályázó nevét.

A pályázat leadási határideje: 2017. szeptember 30. A részletek és a jelentkezési lap a pályázat honlapján találhatóak.

A 2016-os pályázat eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra. A pályázóktól asztalra, padlóra, vagy falra helyezhető kép-, fénykép-, és tükörkeretek design-terveit várták különböző perspektívákból megközelítve. A 10.000 eurós fődíjat megosztva, egyenrangú elismerés mellett az iráni Mohamadreza Shahmohamadi és a fülöp-szigeteki Richard Gabriel nyerték meg; a második helyezést egyenrangú elismeréssel a csehországi Luba Bakičová és a szerbiai Ana Mišović érték el, míg a harmadik helyezett a szerbiai Snežana Jeremić lett. Hartung Balázs Magyarországról különdíjban részesült. Hazánk a zsűriben is képviseltette magát, Réz András író és marketingkommunikációs szakember személyében.