Hazai tulajdonba került a Pécsi Sörfőzde

Márkák

Az Ottakringer Getränke AG bejelentette, hogy eladta a veszteséges Pécsi Sörfőzde Zrt-t a MAVA Befektetési Kft-nek és a BanKonzult Commerce Kft-nek. Az új tulajdonosok újrapozícionálnák a márkát.

Pécsi Sörfőzde 2016-ban 389 ezer hektoliteres termeléssel 6% körüli piacrészesedést ért el a magyar sörpiacon. Ez nem sokkal alacsonyabb, mint az Ottakringer (és a hozzá tartozó Kolarik) 8%-os részesedése az osztrák piacon, viszont éves szinten 1,78-1,8 millió eurós veszteséget eredményezett a hazai leányvállalatnak, amelynek saját tőkéje negatívba fordult és az anyavállalat felé jelentős adósságokat halmozott fel. (Az Ottakringer-konszern része még a Vöslauer is, amely az osztrák ásványvízpiac közel 30%-át birtokolja. A cégcsoport 2016-ban 230 millió euró bevételt és 28 millió eurós EBITDA-t ért el.)

Mivel 2016-ban sem sikerült csökkenteni a működési veszteségeket, a konszern több lehetséges forgatókönyvet is megvizsgált: felmerült a vállalkozás átalakítása, a termelés részleges Ausztriába költöztetése és a cég eladása is.

Az eladásról szóló sajtóhírek rámutatnak, hogy a vásárló cégek Szemerey Tamás, illetve testvére, Szemerey Zoltán tulajdonában állnak. Az új tulajdonosok közleményükben azt írták, legfőbb céljuk a hagyományok megtartása mellett a vállalat és a márka újrapozícionálása és modernizálása: a jelenlegi piaci trendeknek megfelelően szeretnének független kisüzemi sörfőzdét kialakítani.

A Pécsi Sörfőzde már most is rendelkezik olyan innovatív, a piaci trendeket követő termékekkel, mint a szűretlen Premium Pils, de az új tulajdonosok gluténmentes, valamint tönköly-, és búzasörökben is gondolkodnak.

SOCIAL MEDIA