Szankciók helyett szemléletformálás

Inspiráció

A Rex Kutyaotthon Alapítvány meghirdette a Felelős Állattartás Napját. A kezdeményezéshez számos híresség mellett a Bayer Hungária is csatlakozott.

Az állatvédelem területén is verseny van. Ma már 140-150 civil szervezet és 80-nál is több regisztrált menhely működik az országban – vet számot Dr. Király Péter, a területen működő egyik legpatinásabb civil szervezet, a 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítványalapítója. A Rex is menhelyként indult, de mára az Állatsziget a felelős állattartás egyik szószólójává vált, ahol a kis- és haszonállatokkal, valamint a vadállatokkal is megismerkedhetnek a kerületi és távolabbról érkező gyerekek, családok. A projektet a kezdetektől támogató Nagy István újpesti alpolgármester szavaival mára a Rex ugyanúgy a kerület egyik zászlóshajója az állatbarátok számára, mint a sportszeretők szemében az UTE.

A negyedszázados szervezet, felismerve, hogy az állatvédelem helyzete ma talán kevésbé rossz, viszont sokkal összetettebb, mint az alapításkor volt, ma új kezdeményezést jelentett be: május 6-át kinevezték a Felelős Állattartás Napjává (FÁN Day). A cél a figyelemfelkeltés és a szemléletformálás, mindez a komoly szakmai tartalom mellett jókedvű, barátságos hangulatban. A távlati cél, hogy 15-20 éven belül – néhány északi országhoz hasonlóan – nálunk se legyenek már kóbor állatok. Jelenleg ettől még távol vagyunk, az alapítvány igazgatója, Dr. Koleszár István szerint egyelőre százezres nagyságrendű az utcán kóborló állatok száma és ismerethiányból fakadóan sokan követnek el úgy állatkínzást, hogy azzal nincsenek is tisztában.

A Felelős Állattartás Napján az Állatszigetre látogatók megismerkedhetnek a felelős állattartás hét aranyszabályával – köztük a chipelés, az oltások és az ivartalanítás hátterével és fontosságával, vagy épp a házikedvenc utáni takarítás jelentőségével. Kállay Ritaügyvezető szerint mindenki tehet a felelős állattartásért, akár van állata, akár nincs. Május 6-án a látogatóktól egyetlen dolgot kérnek majd: egy kéz- vagy mancslenyomatot egy hatalmas lepedőre, amellyel az összefogás erejét szimbolizálják majd.

A kezdeményezés főtámogatója a Bayer Hungária Állategészségügyi üzletága, a Felelős Gazdik Facebook oldal és a Felelősállattartás.hu üzemeltetője. Mint Dr. Aladics Balázsmarketingigazgatótól megtudhattuk, a kisállatok gondozása terén piacvezető vállalat számára fontos, hogy a szűken vett munka- és felelősségi körükön túlmutatóan is támogassák az állattartást, CSR-tevékenységükhöz pedig folyamatosan keresik a megbízható partnereket és a hatékony együttműködési formákat. A Rexszel ez a közös munka első lépése, de további programokat is terveznek.

A szélesebb elérés érdekében több híresség is a kezdeményezés mellé állt: Harcsa VeronikaHorányi JuliKirály LindaTompos KátyaKocsis TiborNagy SándorMagyar Attilaés az Animal Cannibals Facebook videóban fogják felhívni a figyelmet a Rex Alapítvány kezdeményezésére és a felelős állattartás fontosságára. Az esemény négylábú védnöke Erzsébet Fenevadova, a macskák királynője, médiatámogató a Femcafe.

SOCIAL MEDIA