A világ legfenntarthatóbb vállalatai

Hírek

A nyilvánosan elérhető adatokból, 14 mutatószám alapján összeállított listát hagyományosan a davosi Világgazdasági Fórumon hozzák nyilvánosságra.

A nyilvánosan elérhető adatokból, 14 mutatószám alapján összeállított listát hagyományosan a davosi Világgazdasági Fórumon hozzák nyilvánosságra.

A lista összeállítását a torontói központú Corporate Knights média- és befektetéskutató cég végzi, amely egy fenntarthatósággal és felelős üzletvitellel foglalkozó globális magazint is kiad. Mintegy 4000 közepes és annál nagyobb méretű (2 milliárd dollárnál magasabb kapitalizációjú) cég adatait vizsgálják meg nemzetközi szinten, iparágfüggetlenül, de a vállalat iparágára értelmezhető kulcs-mutatószámok alapján, a rövidlistára kerülők adatait pedig személyes konzultációk során is megerősítik.

A következő KPI-okkal dolgoznak:

 • Erőforrás-felhasználás: energiaintenzitás, karbonintenzitás, vízintenzitás, hulladékintenzitás
 • Pénzügyi irányítás: innovációs kapacitás, az adófizetés aránya, a CEO és az átlagos alkalmazott bérének aránya, nyugdíjpénztári helyzet
 • Munkaerő-menedzsment: biztonság, fluktuáció, a vezetőség összetétele (a nők aránya az összes céghez viszonyítva), a „tiszta kapitalizmushoz” köthető kifizetések a menedzsment számára
 • Egyéb KPI-ok: a legnagyobb beszállító pontszámai, tiszta levegő termelékenységi pontszám (a bevétel és különböző szennyező anyagok kibocsátásának aránya)

A 2017-es lista élmezőnye:

 1. Siemens AG – Németország – 73,10%
 2. Storebrand ASA – Norvégia – 71,83%
 3. Cisco Systems Inc – Egyesült Államok – 71,50%
 4. Danske Bank A/S – Dánia – 71,05%
 5. Ing Group – Hollandia – 70,93%
 6. Commonwealth Bank of Australia – Ausztrália – 70,00%
 7. Koninklijke Philips NV – Hollandia – 69,92%
 8. Johnson & Johnson – Egyesült Államok – 69,79%
 9. Koninklijke DSM NV – Hollandia – 67,77%
 10. Enagas SA – Spanyolország – 67,73%

A százas listát Európa vezeti 59 céggel (Franciaország és az Egyesült Királyság 10 feletti vállalattal képviselteti magát). Az Egyesült Államokból 19, Ázsiából 12 (ebből csupán egy kínai – Lenovo -, és egy hong-kongi cég), Kanadából 6, Latin-Amerikából és Ausztráliából 2-2 vállalat került a legfenntarthatóbbak listájára. A toplistán számos szektor képviselői megtalálhatóak, a legtöbben azonban a bankok (15), valamint az olaj, gáz, fosszilis tüzelőanyagok és a gyógyszercégek (7-7) közül kerültek ki.

A teljes lista itt böngészhető.

(Fotó: a Siemens a világ legnagyobb rotorjával rendelkező szélerőművet építi 2012-ben Dániában)

SOCIAL MEDIA