Besenyei Péter kapja jövőre a Léon Biancotto diplomát

Márkák

A tízszeres magyar bajnok, Európa- és világbajnok, világkupa győztes Besenyei Péter kapja jövőre a Nemzetközi Repülő Szövetség (FAI) Léon Biancotto díját, amely a műrepülő sportág legmagasabb elismerése.

Több ezer levegőben töltött óra és számos hazai, európai és világbajnoki cím – Besenyei Péter lenyűgöző, több mint 40 évet felölelő karrierjét idén a Nemzetközi Repülő Szövetség Műrepülő Szakbizottsága (CIVA) a sportág legmagasabb elismerésével, a Léon Biancotto diplomával díjazza. Hazánk legeredményesebb pilótája jövőre veheti át a díjat Lausanne-ban. Besenyei a második magyar, akit ezzel a kitüntetéssel jutalmaznak: 2006-ban Katona Sándor a ’62-es világbajnok csapat tagjaként kapta meg ugyanezt a díjat.

Besenyei Péter tavaly, 66 futam és 10 eredményekben gazdag szezon után végleg elbúcsúzott a Red Bull Air Race mezőnyétől és a versenyzéstől, ám az élet nem lassult le körülötte. „Nem lettem annyira szabad, mint terveztem, hiszen rengeteg bemutatót, műrepülő show-t vállalok itthon is és külföldön is. Emellett rendszeresen járok iskolákba, egyetemekre, céges rendezvényekre élménybeszámolót tartani, idén 20 ilyen közönségtalálkozón voltam” – kezdte a műrepülő legenda. „Az viszont üdítő változás volt, hogy kevesebbet kellett emailezni, telefonálni, utazni, így összességében sokkal nyugodtabb volt ez az év.”

A szakmai elfoglaltságok és díjak mellett a pilóta más címeket is kapott az elmúlt évben: „Most hétvégén voltunk kint a cseh, szlovák és osztrák határ mentén fekvő Kravi Horában, amely demokratikus borivó „köztársaságként” működik Európában. Van miniszterelnökük, zászlajuk, saját pénznemük, útlevelük, és most már magyar nagykövetük is, ugyanis engem kértek fel erre a megtisztelő címre. Pár héttel korábban pedig a Badacsonyi Vinum Vulcanum borlovagrend tagjává avattak. Ezzel négy magyarországi és egy szlovén térségnek lettem borlovagja” – mesélte Besenyei Péter, aki a borok szakértő ismerete mellett zongorázással tölti szabadidejét. „Tavaly télen újra nekiálltam zongorázni egy zongoraművész barátommal, de sajnos a sűrű évközbeni programok miatt áprilistól nem volt időm gyakorolni. Most télen azonban újra elkezdem.”

SOCIAL MEDIA