Orvosdiagnosztikai eszközt dobott piacra a Sanatmetal

Márkák

A magyar fejlesztésű WIWE előre jelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. A készüléket a nemzetközi piacon is forgalmazzák.

A hirtelen szívmegállás világszerte vezető halálok, amelynek túlélési aránya mindössze 10 százalék. A stroke a második leggyakoribb halálok, amely a WHO adatai szerint a világon, éves szinten több mint 5 millió ember életét követeli. Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában, a stroke közvetlen kiváltó oka az un. pitvaribrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető.

A WIWE egy olyan magyar fejlesztésű diagnosztikai eszköz, amely az EKG görbe tulajdonságait kiértékelő – a világon egyedülálló – intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxismális pitvarfibrillációt.

A WIWE mögött több éves kutatómunka áll, amelyet Dr. Kozmann György (D.Sc.) egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora és munkatársai végeztek. A professzor elmondta: „Az eszköz két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz/tablethez kapcsolható applikációból. A 60 másodperces mérés alapján az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a pitvarfibrillációt (PF) valamint a kamrai heterogenitás (KH) kóros mértékét, ami viszont a hirtelen szívhalál szükséges feltétele.” A WIWE ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló.

A találmányt az egri székhelyű Sanatmetal Kft. karolta fel, fejlesztette tovább és szerezte meg a szükséges engedélyeket. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozást, mely a WIWE-on kívül traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat gyárt és forgalmaz, a nemzetközi szakma Európa top 40 orvostechnikai gyártója között tartja számon, éves árbevétele meghaladja a 4 milliárd forintot. A vállalat tavaly elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját. A másfél éves, több millió dolláros fejlesztést saját forrásból finanszírozták. A saját területén sikeres cég tudatosan döntött az új medikai láb kifejlesztése mellett, mivel úgy érzik, a negyedik ipari forradalomból nem szabad kimaradni. A WIWE első verziójának továbbfejlesztése mellett új diagnosztikai területekben is gondolkodnak.

Farkas József, a Sanatmetal Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a hagyományos mérnöki és B2B fókuszhoz képest komoly kihívást jelent a termék marketingtámogatása. A Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagjaként számos hazai kkv-nál tapasztalta, hogy a világszínvonalú tudományos teljesítmények mellett a legnagyobb kihívást a piacra vitel jelenti, miközben sikeresnek az az innováció tekinthető, amely a piacon is sikeres. A WIWE esetében a kulcsot a megfelelő ráfordítások biztosítása mellett az jelenti, hogy az egészségnyereség hasznosságát el tudják-e fogadtatni a vásárlókkal. Ebből a szempontból kihívást jelenthet, hogy a WIWE-ot első körben a költségekre érzékenyebb, az egészségbe történő beruházást még kevésbé elfogadó magyar piacon forgalmazzák, saját webshopjukban kedvezményes, 89.700 forintos áron, emellett az Eger Plazában egy saját üzletben, valamint az iStyle és az iCentre boltokban. A világsikerre esélyes készüléket nemzetközi kiállításokon is bemutatták, köztük a barcelonai Mobile World Congress-en, a düsseldorfi Medicán és a dubai Arab Health-en. Az Egyesült Államokban fél év múlva várják a forgalmazási engedély kiadását, de már ott is debütált az eszköz.

SOCIAL MEDIA