Óriási kínai részvénykibocsátás készül az Egyesült Államokban

Márkák

A ZTO Express logisztikai cég IPO-ja a második legnagyobb kínai kibocsátás lesz az Alibaba 25 milliárd dolláros 2014-es piacra lépése után.

A 2002-ben alapított ZTO Kína legnagyobb expressz csomagszállító cége, az iResearchadatai szerint 2015-ben 21 milliárd küldeményt közvetített. Ez másfélszerese az Egyesült Államok teljes éves csomagforgalmának. Piaci részesedése mintegy 14%, legfőbb ügyfelei az Alibaba és a JD.com. A 7700 hálózati partnerrel és 74 elosztóközponttal rendelkező cég forgalma tavaly elérte a 6,1 milliárd renminbit (915,8 millió dollár). 2015-ben egy befektetői kozorcium tagjaként a Hong Kong-i Hillhouse Capital Management és a Warburg Pincusmagántőke-társaság is beruházott a vállalatba.

Az amerikai piacra lépést a kínainál gyorsabb folyamat és a befektetések könnyebb monetizálhatósága indokolta. A hónap második felében 16,5-18,5 dollár közötti áron 72,1 millió papírt bocsátanának ki, ezzel mintegy 1,5 milliárd dolláros bevételre számítanak. A befolyó pénzből teherautókat, telkeket, üzemeket és felszerelést vásárolnának. A kibocsátást a Morgan Stanley és a Goldman Sachs szervezi.

(Forrás: Reuters)

SOCIAL MEDIA