Az első frisskomlós sörspecialitás a Kozeltől

Márkák

A Kozel Első Komlós különleges zöld leveles-komlós dobozban és limitált kiadásban már elérhető a boltokban, lehetővé téve, hogy a magyar fogyasztók is megismerkedjenek a komlószürethez kapcsolódó specialitással.

A sörkedvelők számára az őszi komlószüret igazi ünnep, hiszen ez alapozza meg a következő év sörgyártását. A friss komlótobozokkal – amelyek egyébként a növény virágzatai – fűszerezett ételek a legjobb őszi csemegék között vannak, és a növény kedvező élettani tulajdonságai, így például a nyugtató, gyomorpanaszokat és koleszterinszintet csökkentő hatások is előtérbe kerülnek ilyenkor.

A cseh falusi kultúrában a komlóbetakarítás ideje fontos időszak, különösen a híres termelő régiókban, mint például Žateckóban, Rakovnickóban és Lounskóban. Tradicionális szokás például a szüret végét szimbolizáló, komló- és kukoricalevelekből álló kör kialakítása, de ami még ennél is fontosabb, ekkor jön el az úgynevezett első komlós sör ideje.

Ezt a különleges hagyományt most a magyar piacon is elérhetővé teszi a Kozel Első Komlós, amelybe a frissen leszüretelt komlótobozok is belekerültek. A sörgyártás során általában a komlótobozokat csak szárított, illetve úgynevezett pelletált változatban használják fel, a szüret tehát az egyetlen alkalom az évben, amikor lehetőség van a sör ilyen fajta „megbolondítására”.

„Ez az eljárás nem ritka a sör hazájában, Csehországban, nálunk azonban tudomásom szerint ezidáig még egyetlen sörgyártó sem lépett ilyen termékkel a piacra” – emelte ki Szederkényi Zita, a Kozel márkát forgalmazó Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője.