BMW-Intel-Mobileye összefogás az önjáró autókért

Márkák

Az autóipar, a gépi látással kapcsolatos technológiák és a gépi tanulás területén vezető vállalatok együttműködése megoldást kínál arra, hogy az automatizált autók már 2021-re sorozatgyártásba kerülhessenek.

Az automatizált közlekedés jövője azt ígéri, hogy pozitív változást hoz az emberek életébe és a társadalom számára. De a teljesen önjáró autók világába vezető út igen összetett, és olyan teljes körű megoldásokra van szükség hozzá, amelyek képesek az intelligenciát a hálózat minden elemébe beépíteni, az ajtózáraktól kezdve egészen az adatközpontokig. A jövő közlekedési szolgáltatói kénytelenek lesznek alkalmazni a gyorsan fejlődő technológiákat, és teljesen új partnerekkel kell együttműködniük.

BMW-csoport az Intellel és a Mobileye-jal együtt fogja kifejleszteni a gépjárművek részben és a teljesen automatizált közlekedéséhez szükséges megoldásokat és innovatív rendszereket, amelyek révén ezek a technológiák már 2021-re sorozatgyártásba kerülhetnek. A BMW iNEXT modellje lesz a BMW-csoport automatizált közlekedési stratégiájának alapköve, amelyre a eljesen önjáró gépjármű-flották épülni fogjak. Ezek az önjáró autók nem csak az autópályákon, hanem városi környezetben is alkalmazhatók lesznek.

Az együttműködés célja az, hogy résztvevői olyan időtálló megoldásokat fejlesszenek ki, amelyek lehetővé teszik a gépjárművezetők számára, hogy ne csak a kezüket vegyék le a kormányról, hanem elérjék az úgynevezett „aktív figyelem nélküli” (3. szint) és végül az „odafigyelés nélküli” szintet (4. szint) is az autókban. Ezen a szinten már szabadidővé vagy munkaidővé alakítható át a vezetők gépjárműben töltött ideje. Az automatizálás ezen szintje lehetővé teszi, hogy a gépjármű műszaki szempontból eljusson a „vezető nélküli” (5. szint) végső közlekedési szakaszba, amelyben már nincs emberi sofőr az autóban. Ez lehetőséget teremt arra, hogy 2021-re önvezető gépjármű flották járják az utakat, és lefektetik egy teljesen új üzleti modell alapjait a hálózatba kapcsolt, mobil világban.

2016. július 1-én a három partner a BMW-csoport müncheni központjában tanúbizonyságot tett egy iparági szabvány meghatározása és az automatizált közlekedés nyílt platformjának kialakítása melletti elkötelezettségéről. A közös platform az automatizált közlekedés 3-5. szintjét fogja megcélozni, és több olyan gépkocsigyártó, illetve egyéb iparág számára is rendelkezésre fog állni, amelyek előnyt kovácsolhatnak az automatizált közlekedésből és a gépi tanulásból.

A vállalatok egy sor elérendő eredményt és mérföldkövet fogadtak el a közös referencia architektúrán alapuló, teljesen önjáró autók létrehozása érdekében. A vállalatok egy jelentős mértékig automatizált gépjármű-prototípus segítségével fogják tesztelni az automatizált vezetést. 2017-ben ezt a platformot automatizált gépjárműflottákkal végzett hosszú távú tesztvezetéshez fogják felhasználni.

A Mobileye legújabb egychipes rendszerében, az EyeQ®5-ben az érzékelés feldolgozása – mint például az, ahogy képesek vagyunk megérteni a közlekedési helyzeteket egyetlen kamerán keresztül – kap központi szerepet. Emellett a Mobileye Road Experience Management (REM) technológiája valós idejű, precíz helymeghatározást kínál, valamint a közlekedési helyzetek modellezésén keresztül nélkülözhetetlen támogatást nyújt a teljesen automatizált közlekedéshez.

Az Intel az önjáró autók városi környezetben való használatához szükséges összetett feladatok kezeléséhez olyan számítógépes hátteret kínál, amely az Intel® Atom™processzoroktól kezdve egészen az Intel® Xeon™ processzorokig összesen 100 teraflopnyi hatékony teljesítményt biztosít anélkül, hogy újra kellene írni a kódot.

„A gépjárműn belüli és felhőalapú számítástechnikai, biztonsági, védelmi és gépi tanulási megoldások széles választékát kínáljuk ahhoz, hogy ez az együttműködés mindenre kiterjedő eredményt hozzon” – mondta az Intel vezérigazgatója, Brian Krzanich.

A BMW-csoport a Strategy Number ONE > NEXT elnevezésű stratégiájával egy olyan keretrendszert fejlesztett ki, amellyel továbbra is a cég maradhat a prémium szintű egyéni mobilitás mögött rejlő hajtóerő. Ez a megközelítés a BMW iNEXT modelljével válik majd realitássá 2021-ben, a mobilitás új korszakának kezdetén.

„A BMW-csoportnál mindig a technológiai vezető szerepre törekszünk. Ez a partneri viszony kihangsúlyozza a Strategy Number ONE > NEXT nevű stratégiánkat, amellyel a jövő egyéni mobilitását kívánjuk átalakítani” – jelentette ki Harald Krüger, a BMW AG Igazgatótanácsának elnöke. „Azt követően, hogy beruháztunk a nagy felbontású interaktív térképkezelő technológiákat kínáló HERE vállalatba, az Intel, a Mobileye és a BMW-csoport közös szakértelme jelenti a következő építőelemet ahhoz, hogy a teljesen automatizált vezetési technológiák a közutakon is megjelenjenek. Az ilyen úttörő jelentőségű megoldásokat a VISION NEXT 100 gépjármű koncepcióknál mutattuk be.”

SOCIAL MEDIA