Barátkoznak a marketingesek a hatékonysággal

Inspiráció

A Cannes Lions zsűrijének tapasztalatai szerint sok marketinges számára még mindig nem egyértelmű, hogyan mérhető egy kampány hatékonysága.

Javában zajlik a Cannes Lions nemzetközi reklámfesztivál. A Kreatív hatékonyságkategóriában idén 109 nevezés érkezett, melyek közül 13 ért Oroszlánt. A Grand Prix-t a brit kiskereskedő, a John Lewis számára készített ikonikus karácsonyi integrált kampány, a Monty’s Christmas nyerte, mely az Adam & Eve DDB munkája.

És ugyan ez egy olyan kategória, amelyre a világ számos pontjáról, mindenféle háttérrel érkezhetnek nevezések – hiszen a hatékonyság és a kreativitás nem méretfüggő -, a zsűri szerint a nevezések közül mintegy 80 problémás volt. Míg néhány projektet ökonometriai modellekkel és gondosan elemzett ROI-val neveztek a versenybe, sokan a szerzett médiáról és a fogyasztói bevonódásról beszéltek – ami a kampány költségeit ugyan csökkentheti, de egyáltalán nem biztos, hogy a márka megítélésének javításával magasabb értékesítéshez és profithoz is vezet – mondja Anthony Wong, az Ogilvy & Mather nemzetközi hatékonysági igazgatója.

Matt Gladstone, a Grey tervezésért felelős partnere szerint meglepő volt, hogy a várakozásaikkal ellentétben milyen ritkán szerepeltek digitális hatékonysági elemzések. A zsűritagok egyöntetű véleménye, hogy a marketingesek felelőssége a jobb hatékonysági mutatók alkalmazása. Egyúttal a versenyeken ezeket prezentálni is tudni kell, nem elegendő, ha a pályázatból sejthető, hogy sikeres volt a projekt. Adrian Farina, a VISA Latin America marketingért felelős alelnöke szerint mindenesetre arra lehet számítani, hogy a marketingesek egyre jobban hozzászoknak majd az adatok használatához.

(Forrás: Warc, fotó: Cannes Lions)

SOCIAL MEDIA