Az olvasást népszerűsíti a McDonald’s

Márkák

Idén új elemmel bővül a program: a nyári szünidő alatt a hálózat kiválasztott éttermeiben meseolvasással és a mesék világát megelevenítő kreatív foglalkozásokkal is várják a legkisebbeket.

McDonald’s éttermekben június 17-től a Happy Meal menü vásárlói a fiatal szerzőpáros, Mán-Várhegyi Réka író és Timkó Bíbor grafikus alkotását, a Dóri és Marci nyomoz című könyvet kapják ajándékba, július és augusztus folyamán pedig kiválasztott helyszíneken fiatal színművészek ebből a könyvből és Csukás István műveiből olvasnak fel a gyermekeknek. A programmal a McDonald’s célja, hogy az éttermekbe látogató családoknak örömteli közös pillanatokat szerezzen, és a szülőket segítse abban a törekvésükben, hogy gyermekeiket a könyvek, az olvasás szeretetére neveljék.

„Családi étteremként küldetésünknek tartjuk, hogy családok számára fontos ügyeket, mint amilyen az olvasás népszerűsítése is, a saját eszközeinkkel támogassunk – mondta el Szabolcsi Vera, a McDonald’s marketing vezetője. – Bízunk abban, hogy 2012-ben indult könyvprogramunk a továbbiakban is a közös felfedezés, a közös történetalkotás és mesélés örömét nyújtja majd a szülők és a gyermekek számára.”

Az európai McDonald’s az északi régióban sikeres helyi kezdeményezések után 2012-ben indította el 38 országra kiterjedő olvasás-népszerűsítő programját. Ennek keretében a Happy Meal menüben minden évben időszakosan játék helyett könyvet ajándékoz a vendégeknek. Az első évben több mint 32 millió könyv került így a gyermekekhez és családjaikhoz, azóta pedig ez a mennyiség már meghaladja a 120 milliót. A program második évétől ezen felül valamennyi Happy Meal menühöz egy ingyenesen letölthető elektronikus könyv is jár. A HappyStudio.com weboldal, amely már okostelefonos alkalmazásokon keresztül is elérhető, az e-könyvek mellett ingyenes játékokat is kínál a gyerekek és szülők közös időtöltéséhez. Az oldalon folyamatosan bővül a magyar nyelvű interaktív digitális könyvek köre is.

Magyarországon 2014-ben az első két év pozitív visszajelzésein felbátorodva a McDonald’s felkérésére Mán-Várhegyi Réka és Timkó Bíbor kifejezetten a hazai étteremlánc vendégei számára alkotta meg Dóri és Marci történetét. A „Dóri és Marci nyomoz” a 6-10 éves korosztálynak szól. A könyv úgynevezett labirintus-történet, vagyis az olvasók a meseszövés csomópontjainál maguk dönthetik el, milyen irányban folytatódjanak a kalandok, és a választásuktól függően többféle befejezés is lehetséges. Ez a felépítés a történet közös, gyermeket és szülőt párbeszédbe bonyolító feldolgozására csábít, ami az olvasás szakértői szerint nagyon fontos mozzanat az olvasóvá válásban.

A mesék csodálatos világának életre keltését a felolvasásokat kísérő kézműves foglalkozások segítik, amelyek keretében a gyerekek mesetérképet és mesekártyákat készíthetnek a „Dóri és Marci nyomoz” című könyv főszereplőiről, kifesthetik a történetben több helyen is felbukkanó dínó figurákat, vagy akár titkos levelek megfejtésében is segédkezhetnek.

Az első esemény időpontja: 2016. július 2. 10:00 – 15:00

Helyszíne: McDonald’s Óbuda Étterem (galéria), Budapest III. ker. Vörösvári út 52-54.

A programsorozat további időpontjairól és helyszíneiről az érdeklődők június 20-tól a www.mcdonalds.hu/ weboldalon tájékozódhatnak.

SOCIAL MEDIA