Átfogó környezeti stratégiát hirdetett a Škoda

Márkák

A „GreenFuture” program középpontjában változatos környezetvédelmi tevékenységek és mérhető célok állnak; az erőforrásokat kímélő gyártás és az az energiahatékony járművek egyaránt fontosak.

Az autógyártó célja eddig az volt, hogy a 2010-2018-as időszakban 25%-kal csökkentse a gyártással járó környezetterhelést, de idén a célkitűzést 45%-ra emelték. A június 5-ei Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Škoda több kezdeményezést is bejelentett.

A gyártás energiaigényét 2018-ig 30%-kal mérsékelnék, az egy jármű előállítására eső CO2-kibocsátást 55%-kal, a hulladékmennyiséget 80%-kal, a vízfelhasználást 25%-kal, a szervesanyag-kibocsátást (VOC – volatile organic compound) pedig 45%-kal csökkentenék. Ennek érdekében optimalizálják a folyamatokat, valamint új szellőzési és világítási rendszereket alkalmaznak, de az autógyár kisebbségi tulajdonában álló, részben biomassza-alapú kapcsolt hő- és energiatermelő ŠKO-ENERGO is segíti a célok elérését.

2010 és 2015 között a Škoda már 35,8%-kal csökkentette a működése által okozott környezetterhelést és 46%-kal az egy járműre eső karbonlábnyomot, 2007 és 2015 között pedig több mint félmillió fát ültetett a Cseh Köztársaságban az „Egy autó – egy fa” program keretében.

SOCIAL MEDIA