Irodalmi díjat alapít a Libri

Inspiráció

Idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj, amelyek az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák.

Libri-csoport a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának tartja az olvasás népszerűsítését, illetve az olvasás élményének átadását. Ennek részeként hozza létre a Libri irodalmi díjat, illetve az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A díjakat idén adják át először, de a tervek szerint minden évben odaítélik a legjobbaknak.

A versenyben mindig a díj átadását megelőző évben megjelent, magyar szerzők által magyarul írt, első megjelenésű, szépirodalmi és tényirodalmi művek vehetnek részt, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be.

2016-ban a meghatározásnak maradéktalanul megfelelő, 182 könyvet tartalmazó listáról egy majd 60 fős, neves közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság szavaz a neki leginkább tetsző öt könyvre. A felkérésnek eleget tett és a szavazást szívesen vállalta többek között Csányi VilmosDivinyi RékaGaborják ÁdámGács AnnaGárdos Péter, Iványi GáborKuczogi SzilviaKeresztury TiborMáté GáborMérő LászlóSzvetelszky Zsuzsa és a Budapesti Fesztiválzenekar is.

Az így kialakuló 10-es könyvlistára szavazhat áprilisban az ötfős zsűri és a közönség is.
A szakmai zsűri választja ki azt a könyvet, ami a Libri irodalmi díjat kapja meg, a közönségnek leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségíjat kapja meg.

A zsűri tagjai:

  • Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József színház tagja
  • Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató
  • Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
  • Károlyi Csaba irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató
  • A zsűri moderátora Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész

A közönség áprilistól szavazhat a szakmai bizottság által kiválasztott tíz könyvből álló listára, a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója pedig május közepén lesz.

A díjról, a 182 könyvről, a kiválasztottakról és nyertesekről itt találhatóak információk.