Highlights of Hungary – díjazták 2015 legjobb projektjeit

Inspiráció

A kreatív szektor értékmenedzsmentjével foglalkozó Super Channel által immár harmadik alkalommal megrendezett Highlights of Hungary-n ötvenhárom jelöltből került ki a tíz közönségdíjas.

„Az idei győzteseket látva nyilvánvaló, hogy egyre népszerűbbek azok a kezdeményezések, amelyek kimozdítanak minket az online világból, és valódi, kézzelfogható élményekkel gazdagítanak bennünket” – mondta el Remete Tibor, a Super Channel kreatív igazgatója, a Highlights of Hungary ötletgazdája.

A tizedik helyezett Kreinbacher Birtok az egyre menőbb magyar gasztronómia és dizájn ideális kombinációja: a somlói borászat legfinomabb borait közép-európai szinten is egyedülálló környezetben lehet elfogyasztani. A kilencedik helyen a Miskolci Autista Alapítvány által létrehozott Maacraft végzett: a különleges alkotóműhelyben dizájnerek és autista fiatalok együtt hoznak létre rendkívül magas színvonalú termékeket, így bizonyítva azt, hogy az autizmussal élőkben rejlő kreativitást igenis ki lehet aknázni. A nyolcadik helyre a szülei megrázó szerelmi történetéből az év egyik legsikeresebb regényét író, majd pedig filmet készítő Gárdos Péter munkája, a Hajnali láz került. A hetedik az a Bánkitó Fesztivál, amely bizonyíték arra, hogy egy minden ízében kulturális nyári fesztivál megszervezéséhez nincsen szükség százmilliókra. A hatodik helyezett egy különleges zenei kezdeményezés, az Autizmusbarát Kakaókoncert lett, amely mind zenei felhozatalában, mind megvalósításában úgy lett kialakítva, hogy az autista gyermekek, testvéreik és szüleik egyaránt jól érezhessék magukat. Akárcsak a lista hatodik pozíciója, az ötödik Midnight Music is a Budapesti Fesztiválzenekarhoz és Fischer Ivánhoz fűződik: az éjfél előtt fél órával kezdődő komolyzenei koncertsorozat célja, hogy a klasszikus zenét kimozdítsa megszokott környezetéből és közelebb hozza a fiatalokhoz. A dizájn, mint az újítás eszköze jelenik meg a negyedik helyen végző Kéktúra pecsételődobozokban is, amelyeket Magyarország legnépszerűbb turistaútvonalán a Magyar Természetjáró Szövetségmunkatársai állítottak fel, lehetőséget adva az egyedi pecsétek begyűjtésére a természetet szeretők számára. A harmadik helyen A nagy DIY könyv zárt, amely nem csupán 2015 egyik legszebb nyomtatott könyve, de a Do It Yourself mozgalom hazai bibliája is, amelyben 21 hazai blogger lakberendezéssel kapcsolatos ötletei találhatóak. A második helyezett MagikMe az innovatív és társadalomtudatos dizájn remek példája. A Pillangó nevű libikókát mozgássérült gyerekek is tudják használni, a szülők által létrehozott projektet pedig már az UNICEF is felkarolta. 2015 legkreatívabb projektjének a magyar közönség az EggMapet választotta. Sátor Dénes és Sátor Tamás közös munkája egy olyan városi térkép, amely a digitális megoldásokkal szemben offline megoldást kínál, ám szó szerint tenyérnyi helyen is elfér, és az időjárás minden viszontagságának képes ellenállni.

Az InStyle magazin különdíját Szűcs Péter főszerkesztő adta át az autizmussal élők különleges gondolkodásmódjára a divat eszközeivel reflektáló Perceptual Thinkersprojektnek, a Forbes magazin különdíját pedig a szakmai újrakezdés lehetőségét biztosító 45+ Vállalkozói Program kapta Bayer Bencétől, a Forbes magazin marketingvezetőjétől. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, a Highlights of Hungary fővédnöke adta át Budapest Főváros Önkormányzata által támogatott, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által meghirdetett Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját a középiskolásoknak életúttanácsokkal szolgáló Így Dolgozunk Mi projektnek.

A Highlights of Hungary célja egy olyan platform létrehozása, amely szakmai alapokon áll, ám kategóriák nélkül, a nagyközönséget is bevonva ad színes képet a magyarországi kreatív szektor éves sikereiről és eredményeiről. A szervezők szándéka, hogy a sikerekből minél több jusson el a szélesebb közönséghez is, és minél nagyobb társadalmi bázisa legyen a kreatív szakmáknak. Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében a jelöltek munkáiból márciusban kiállítás nyílik a Kossuth Lajos utca 14-16. szám alatti Projekt Galériában.

Az összes jelölt listája itt érhető el.

Kurátorok: Böszörményi Nagy Gergely (főigazgató, Design Terminál), Unger András(főszerkesztő, UrbanPlayer), Winkler Nóra (kulturális szakértő, művészeti újságíró), Bodnár Bence (kreatív szakember), Finta Sándor (városépítési főosztályvezető, Budapest főépítésze), Nádudvari Noémi (wndrlnd, Színes Város), Csete Manek Gábor (Toldi Klub, Larm), Juhász Anna (irodalmár, kulturális menedzser), Cosovan Attila (tervezőművész, design szakértő, egyetemi docens, a coandco.cc alapítója), Liptay Gabriella (közgazdász-szociológus, kommunikációs szakértő), Super Channel

Médiapartnerek: InStyle, Forbes, vs.hu, We Love Budapest

Szakmai partnerek: appwerk, Budapest Főváros Önkormányzata, BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., Zerocom

(Fotó: Talabér Géza)

SOCIAL MEDIA