Pink marketing a gyakorlatban

Hírek Inspiráció

Magyarországon még ritka a kifejezetten a meleg célközönség számára készült kreatív kampány, de egyre több márka lát üzleti lehetőséget a megszólításukban.

A Magyarországon és Spanyolországban LMBTQ-tematikájú magazinok kiadásával, online hírportálokkal, rendezvényszervezéssel és turizmussal foglalkozó Humen Media Grouprendezvényén az ún. pink marketing nemzetközi és hazai gyakorlatából is izgalmas példákat ismerhettünk meg.

A meleg közösséget célzó marketingnek gazdasági létjogosultsága is van: jellemzően magas vásárlóerejű, innovatív fogyasztókról beszélhetünk; az Egyesült Államokban a célcsoport-specifikus fogyasztás, a „pink money” 2012-ben 790 milliárd dollár volt, amely mára egyes becslések szerint – nem utolsósorban az azonos neműek házasságának engedélyezése következtében – elérte az évi 2000 milliárd dollárt. Szintén tengerentúli adatok szerint a meleg közösség az átlagnál hatszor többet költ kultúrára, nyolcszor többet a legfrissebb technológiai újdonságokra, és 53%-kal többet utazásra, pihenésre. További specifikus területek, ahol jellemző a pink marketing: a testápolás, divat, luxustermékek és autók. Ugyan fogyasztási szokásaik nem sokban térnek el az átlagtól, a feléjük irányuló direkt kommunikáció – legyen az egyedi kreatív vagy médiaválasztás – segít bizalmat építeni. És ha ez felépült, azzal a márkák is jól járnak: az LMBTQ közösségben az átlagos márkahűség a feléjük kommunikáló brandek iránt 68% – ilyen magas értéket egyetlen más célcsoport sem mutat.

A pink marketing őshazájában, az Egyesült Államokban már rengeteg márka él ezzel a lehetőséggel: autómárkák (SubaruChevroletFiat); szállodaláncok (a Marriottnak saját aloldala is van); légitársaságok (az Air France–KLM az imázskommunikáció mellett a Pride-okra külön ajánlatokat is meghirdet); idegenforgalmi hivatalok (Las Vegas, Kanada, Málta); az életstílusmárkák közül a Ray Ban, a melegesküvőkre külön hirdetést készítő Tiffany’s; divatban a GAP és a Diesel; FMCG-ben a Coca-Cola, a Miller, a Burger King, az Absolut, a Stolichnaya, a MasterCard és az aktualitás-marketingben erős Oreo, vagy a Pride idején limitált, jótékonysági célú termékkel jelentkező Lush. A megvalósítás a standard kreatív melegmédiumokban való elhelyezésétől a finom utalásokon át az egészen egyértelmű, akár provokatív kampányokig terjedhet. Utóbbira példa a magát „heterobarátként” aposztrofáló Axel Hotels masszív erotikus töltetű és kicsit sem félreérthető hirdetései.

A nemzetközi reklámozók közül a magyar melegmédiában is hirdet az Air France-KLM, a német és a máltai idegenforgalmi hivatal. Utóbbi képviselője, Hangya Edina elmondta, hogy a szigetország általános bemutatását fokozatosan egészítették ki a célcsoport számára vonzó specifikus elemekkel. „Nem kell kiforgatni a desztinációt, csak egy pici pluszt adni” – mondja. Az imázsépítés eredményei napi szinten nem mérhetőek, de a megkeresések trendje érzékelhető. Szintén az általános kreatívok – gyakran a nemzetközi promóarculat – használatára szavaznak a Live Nationnél is. Ők eleinte csak a melegikonok koncertjeit hirdették célzottan, de hamar belátták, hogy az LMBTQ közösség általánosan nyitott a kultúrporgramokra – amit a vonatkozó online felületekről érkező forgalmon is le tudnak mérni – számolt be Márkus Éva marketing és pr-vezető. A Zsidai Gasztronómia éttermei, kávézói szintén egy viszonylag szűk alapsokaságból – a társadalom rendszeresen étterembe járó alig 10 százalékából – kénytelenek kitermelni a törzsközönségüket, így ők is több csoportra céloznak. Juhász Emese marketingvezető elmondása szerint külön kreatívot ők sem használnak a melegmédiumokban, viszont gyakoriak a pr-cikkek és a nyereményjátékok.

Kifejezetten meleg témájú – részben a társadalom szélesebb rétegeinek is szóló – kreatívval jelentkezett viszont tavaly a Sport szeletPersely Tamás, a HPS copywritere szerint egyelőre az online, közösségi médiában kockáztathatja egy tömegmárka az ilyen típusú üzeneteket. (Ők ügynökségként gyakran tesznek javaslatot hasonló megoldásokra, de az ügyfelek többsége – még a nemzetközi hátterűek is – egyelőre óvatosan közelítik a kérdést.) Az egyébként is az aktualitásokra reflektáló Edző-kampány Pride előtt megjelent darabja még így is kapott hideget-meleget, de összességében pozitív kezdeményezésként értékelik, amely hozzájárult a márka törzsvásárlói csoportjának tervezett megfiatalításához.

SOCIAL MEDIA