Az OTP megvásárolja az AXA Bank lakossági üzletágát

Márkák

Az üzletág-átruházás magában foglalja az AXA Bank lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét.

A lakossági fókuszú AXA Bank 2009 óta van jelen Magyarországon, és elsősorban a jelzáloghitelezés terén tekinthető erősnek a hazai piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével közel negyedével fog nőni. Az OTP Bank évek óta kiemelkedően fontosnak tartja, hogy növelni tudja hitelezési aktivitását a magyar piacon, így a menedzsment stratégiájának megfelelően logikus lépés az AXA Bank üzletágának megvásárlása melletti döntés – írja a bank közleménye.

A menedzsment várakozásai szerint mind a piaci, mind a támogatási környezet hitelkereslet élénkülése irányba mutat. „Az elmúlt években a bank stratégiájának megfelelően számos országban – köztük Magyarországon is – vizsgáltuk az akvizíciós lehetőségeket, melynek eredményeképpen több országban is bankvásárlással növeltünk piaci jelenlétünket. A mostani üzletág-átvételről kötött megállapodást fontos lépésnek tartjuk a magyarországi működésünk szempontjából” – mondta el Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezérigazgató-helyettese.

Az AXA Bank tulajdonosa, az AXA Bank Europe SA számára kiemelt szempont volt, hogy olyan partnerrel kössön megállapodást, amely a jövőben is biztosítani tudja az AXA Bank digitális megoldásokra nyitott és a direktbankolás iránt elkötelezett ügyfelei számára az általuk megszokott pénzügyi megoldásokat és magas színvonalú kiszolgálást. A tranzakcióval összefüggésben az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendője nincsen, a kondíciók egyelőre valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak.

„Terveink szerint valamennyi hatósági engedély birtokában a tranzakció lezárását követően idén év végén zárulhat le az integrációs folyamat” – mondta Wolf László. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni, de az anyacég 80 millió eurós rendkívüli értékvesztéssel számol a 2015-ös eredménykimutatásban. Jef Van Invezérigazgató elmondta: az ügylet az utolsó lépés, melynek eredményeként az AXA Bank teljes egészében Belgiumra fókuszáló lakossági pénzintézetté válik, az AXA Insurance-szal együttműködésben kiszolgálva közel egymillió ügyfelét.

(Fotó: AXA Instagram)

SOCIAL MEDIA