A Mol-csoport megvásárolja az Eni szlovéniai downstream üzletágát

Piac

A tranzakcióval az Eni teljes kis- és nagykereskedelmi tevékenységét is átveszi a magyar olajipari vállalat.

A Mol tájékoztatása szerint a Mol Nyrt. és az Eni International B.V. szerződést kötött az Eni Slovenia doo. teljes tulajdonrészének megvásárlásáról, ezáltal összesen 17 Agip márkanév alatt működő töltőállomással egészül ki a Mol jelenlegi 40 töltőállomásból álló szlovéniai kiskereskedelmi hálózata, a tranzakció egyúttal lehetőséget biztosít a ljubljanai megjelenésre. Szlovéniában a Mol a három legnagyobb kiskereskedelmi piaci szereplő egyike. A vételárat a Mol üzleti titokra való hivatkozással nem közölte.

Az elmúlt 18 hónapban 450 töltőállomás felvásárlását jelentette be a Mol Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában, tovább növelve piaci részesedését, és a finomítás-kereskedelem (downstream) üzletágának eredményét – mondta Horváth Ferenc, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.Október végén a magyar olajipari vállalat az Eni magyarországi downstream üzletágát – 183 Agip márkanév alatt működő töltőállomást és a kapcsolódó nagykereskedelmi tevékenységet – már megvette.

A Mol-csoport 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. Négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2 ezer töltőállomást foglal magában Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Az Eni októberben megvált a kitermelési technológiákat gyártó Saipem 12,5 százalékos részvénycsomagjától is 463 millió euróért (ezzel együtt továbbra is a vállalat legnagyobb tulajdonosa maradt), miközben jelentős beruházásokat finanszíroz a kitermelés területén, többek között a mexikói, egyiptomi, mozambiki és kongói partoknál.

(Forrás: MTI, MOL, Eni)