Újrahasznosított történelem – egy jó CSR-példa

Márkák

A váci Ipress Center idei pályázatával ismét a papírban rejlő lehetőségekre hívta fel a fiatalok figyelmét, egyúttal a város megismerését és a közös munkát is bátorította.

A váci Ipress Center neve a médiaszakma előtt nem ismeretlen: az ő nyomdaipari központjukban készülnek számos kiadó – pl. a Centrál Médiacsoport, a HVG, a Heti Válasz, a Marquard Media, a Mediacity vagy a Ringier Axel Springer – magazinjai, hetilapjai. A B2C kommunikáció ugyanakkor a helyben élőkre összpontosít.

Az Ipress Center elsősorban gyerekekre fókuszáló Veled Vagyunk programja keretében idén a középiskolás korosztályt célozta meg. Az „Újrahasznosított történelem” versenyre jelentkező tíz csapatnak híres váci épületek közel 2 méteres méretarányos makettjét kellett elkészíteniük a nyomdai központ által biztosított kartondobozokból és egyéb papírhulladékokból.

A papírvárost alkotó maketteket helyben és országosan ismert személyekből álló zsűri értékelte: Dr. Varga Lajos váci segédpüspök, általános helynök; Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője; Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója; Mindszenti-Varga Endre okleveles építészmérnök, településtervező, valamint kiadónk képviseletében Csillag Zoltán, a Márkamonitor vezető szerkesztője, a Médiapiacszerkesztője.

A versenyen nagyon magas színvonalú alkotások születtek: az EB3 a fődíjas Börtönkápolnát mérnöki pontossággal tervezte meg, a Bor-Art Kálvária pályaműve 3000 db papírtégla felhasználásával készült, a Piar 301-es Piarista templom-makettjét pedig saját recept alapján készített papírmasé szobrok díszítették, de minden alkotásban volt valami egyedi. Emellett a csapatok komoly marketingmunkát is végeztek: sokan egységes arculatot, logót terveztek, valamint Facebook-oldalakat üzemeltettek, melyeken meglepően jó minőségű tartalommarketing-megoldásokat is alkalmaztak.

A győztes csapat

Lakatos Viktor, az Ipress Center ügyvezetője az ünnepélyes eredményhirdetésen jelképesen átnyújtotta a legjobbnak talált EB3 csapatnak a fődíjat: az olaszországi utat és a félmilllió forintos iskolatámogatást. A versenyen csapatot indító többi tanintézmény is 100.000 – 100.000 Ft támogatásban részesül a makettépítő tanulóknak köszönhetően. Mivel a verseny kiemelt célja volt, hogy rámutasson a papír újrahasznosításában rejlő lehetőségekre, a díjakat az Ipress Center a nála keletkezett 100 tonnányi, újrahasznosításra átadott nyomdai papírhulladék értékéből finanszírozza.

„A kartonmakett-versennyel arra szerettük volna felhívni a fiatalok figyelmét, hogy napjainkban is tud kreatív és trendi lenni az, ami papírból készül. Látva az alkotások kiemelkedően magas színvonalát, úgy érzem, ezt sikerült elérni” – mondta el a pályázat kapcsán Lakatos Viktor. Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy az ehhez hasonló akcióikkal a nyomdaipari hivatást is szeretnék vonzóvá tenni a jövő generációi számára, olyan lehetőségként bemutatva, amelyet továbbtanuláskor is érdemes választani, hiszen egy high-tech iparágról van szó, nem pedig egy elavult szakmáról, ahogyan azt sokan tévesen gondolják.

Előtérben a második helyezett Kálvária, a háttérben a nyertes Börtönkápolna

Az „Újrahasznosított történelem” versenyen induló csapatok és alkotásaik:

I. hely: EB3 (Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium): Börtönkápolna

További csapatok:

  • Bor-Art (Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium): Kálvária
  • Piar 301-es (Váci Piarista Gimnázium): Piarista templom
  • Papírkutyák (I. Géza Király Közgazdasági SZKI): Ferences templom és rendház
  • PaperTown (I. Géza Király Közgazdasági SZKI): Dóm
  • Galaxisok (Váci Piarista Gimnázium): Görög templom
  • HasznosFehérek (Váci Szakképzési Centrum, Király Endre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium): Fehérek temploma
  • Kőember (FM KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma): Kőkapu
  • Vmig-11 (Váci Madách Imre Gimnázium): Zsinagóga
  • Béláék (Váci Madách Imre Gimnázium): Rókus kápolna

SOCIAL MEDIA