Az AB InBev felvásárolná a SABMillert?

Piac

A világ két legnagyobb sörgyártójának összeolvadásával az iparági profit felét ellenőrző cégóriás jönne létre.

Mindkét érintett cég, az Anheuser-Busch InBev NV és a SABMiller Plc is megerősítette a közeledés tényét, de hivatalos ajánlatadás még nem történt – írja a Bloomberg. A hírre a SABMiller részvényei 20 százalékos erősödéssel reagáltak.

Az iparágban soha nem látott méretű egyesülés a sörpiaci konszolidáció folyamatának végére is pontot tehetne. A két vállalat nagy előnye, hogy kulcspiacaik között kevés az átfedés, és a családi tulajdonlás sem akadályozza őket a piaci manőverekben, mint ahogy az a Carlsberg és a Heineken esetében megfigyelhető.

Az Egyesült Királyság tőzsdei szabályai értelmében az AB InBevnek október 14-éig van lehetősége ajánlatot adni a versenytársára.

Ahhoz, hogy létrejöjjön a felvásárlás, mindenképpen meg kell győzni a SABMiller két jelentős tulajdonosát, az Altria Groupot, valamint a kolumbiai Alejandro Santo Domingo családját. Ezen kívül minden bizonnyal le kell majd választani a cégről partnereit, az amerikai Molson Coorst és a kínai CR Snow-t.

A Bloomberg elemzői szerint az iparágra – és különösen annak tőzsdei szereplőire – jelentős konszolidációs nyomás nehezedik a kulcspiacokon tapasztalható volumencsökkenés, a változó fogyasztói szokások és nem utolsósorban a kézműves sörök amerikai térnyerése következtében. Azonban az ügylet mérete és az érintett márkák súlya mindenképpen komoly versenyjogi kérdéseket vet majd fel.