A legpengébb társaságok 2015-ben

Márkák

Az MIT Technology Review listájára kerüléshez az innovatív technológia mellett gyakorlatias és ambiciózus, az iparágat átalakító üzleti modell is szükségeltetik.

50 Smartest Companies listát idén a Tesla vezeti, amely az elektromos autók gyártása mellett idén bejelentette, hogy az energiahálózatokat és az energiatárolást is forradalmasítaná akkumulátorhálózata kiépítésével. Dobogós továbbá az okostelefon-ágazatot napjainkban átalakító kínai Xiaomi, valamint a DNS-tesztek piacvezetője, az Illumina.

A listán legnagyobb létszámban a gyógyszercégek és a biomedicina képviselteti magát, melynek eredményei gyakran a genomelemzésekből fakadnak: a 15. helyezett Gilead Sciences például a hepatitis C-t gyógyító tablettát, a 26. Bristol-Myers Squibb pedig a bőr- és tüdőrákkal élők túlélési esélyeit javító immunterápiás készítményt dobott piacra.

Feltűnő viszont az energiacégek gyengébb szereplése. Egyetlen említésre méltó kivétel a fejlődő országok villamosításában utazó SunEdison, amely hatodik a listán. Ugyanakkor néhány óriáscég visszakerült a rangsorba: a 48. helyezett Microsoft a virtuális valóságot és a valódi külvilágot összekötő HoloLens, a 16. Apple pedig az okosóra és a digitális pénztárca projektjei révén számít újra meghatározónak.

Több új vállalkozás is helyet kapott a listán, mint például az 5. pozícióban található Counsyl. A startup olcsó, automatizált DNS-teszteket kínál, melyeket a magzati teszteléstől a rákszűrésig használnak.

A média és kommunikáció világából a Netflix (10.), a Facebook (29.), a Slack munkahelyi kommunikációs eszköz (36.), a japán Line üzenetküldő app (37.) és a Snapchat (47.) került a listára.

Ipari megoldásokat szintén találni a legpengébbek között: a 25. helyen debütált az ember-gép együttműködést fejlesztő könnyűipari robotgyártó, a dán Universal Robots, ezzel hat hellyel megelőzve versenytársát, a Rethink Roboticsot.

Az ötvenes listát a mostanában hazánkban is viták kereszttüzében álló Uber zárja.

(Fotó: Tesla Motors)

SOCIAL MEDIA