Felvásárolták a Fornettit

Márkák

A vevő a fagyasztott pékárukkal foglalkozó, nemzetközi portfólióval bíró svájci Aryzta AG.

Szabó József, a Fornetti Kft. korábbi ügyvezetője Sebastian Goodinggal, a Fornetti új – korábban az Aryzta német és lengyel leányvállalatait vezető – ügyvezető igazgatójával (a képen) közös sajtótájékoztatón jelentette be az eladás tényét.
A Fornetti elérte növekedésének a határát, ezért döntött a tulajdonos az eladás mellett, míg a vevő közép-kelet-európai jelenlétét kívánja erősíteni. A felek üzleti titokra hivatkozva a tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a Napi.hu értesülései szerint a vételár 60 millió euró lehetett.

A Fornettit alapító Palásti József ezentúl stratégiai tanácsadóként és márkanagykövetként fogja segíteni a cég fejlődését, a jelenlegi menedzsment pedig az új ügyvezető irányításával a helyi kulturális hagyományokon és üzleti értékeken alapulva fejleszti tovább a vállalatot.

Sebastian Gooding elmondta, hogy az elmúlt 6 hónapban már bekapcsolódtak a Fornetti működésébe. Egy hosszú távú fejlesztésen dolgoznak, amelynek első lépéseként az elkövetkezendő 6 hónapban 1 millió eurót terveznek beruházni, a vállalat dolgozóinak a létszámát is emelik. A Fornetti Kft. Magyarországon 800 alkalmazottat foglalkoztat, külföldi leányvállalatainál még 500 dolgozójuk van.

Az Aryzta AG a világ egyik legnagyobb fagyasztott pékipari termékeket forgalmazó vállalata, Európán kívül Észak- és Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon rendelkezik pékségekkel, termékeit több mint 60 márkanév alatt forgalmazza. A társaság legutóbbi tőzsdei jelentése szerint 2014-ben 4,8 milliárd eurós árbevétel (ebből 1,6 milliárd euró Európában) mellett 566 millió eurós adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti (EBITA) eredményt ért el. A vállalat idén márciusban a prémium élelmiszerspecialitásokat gyártó francia Picard cégben hajtott végre stratégiai befektetést. A célpontot 2,25 milliárd euróra értékelték, és az Aryzta opciót szerzett arra, hogy három-öt éven belül teljesen átvegye.

(Forrás: MTI, Aryzta)

SOCIAL MEDIA