Csökken a helyi szeszesitalok iránti kereslet

Piac

Az égetett szeszek globális értékesítése csökken, és ezen az importált italok népszerűségének növekedése sem segít.

Az IWSR felmérése szerint 2014-ben 0,1 százalékkal (3,1 millió kilencliteres kartonnal) csökkent az égetett szeszes italok nemzetközi piaca. A helyi italok fogyasztása 7,4 millió kartonnal csökkent, míg az import 4,36 millió kartonnal növekedett. A helyi italok fogyasztásának csökkenésében a fogyasztók kategóriák közötti váltásai és a gazdasági helyzet alakulása is szerepet játszott.

A helyi italok fogyasztása Amerikában, Európában és az egykori szovjet tagállamokban is csökkent, különösen a brazil cachaça és az ukrán vodka iránti kereslet visszaesése következtében. Az import italok közül az amerikai kontinensen a whisk(e)y és az ízesített szeszes italok, Európában a whisk(e)y és a gin teljesít jól, miközben utóbbi térségben az ízesített italok és a vodka veszítettek népszerűségükből.

A helyi termékek fogyasztása az ázsiai-csendes-óceáni térségben és az afrikai-közel-keleti régióban töretlenül emelkedik. Afrika és a Közel-Kelet a növekedés fő bázisa: tavaly a helyi italok 1,2 millió, az importtermékek 1,5 millió kartonnal növelték eladásaikat.

A whisk(e)y volt a leggyorsabban növekvő kategória, amely világszinten 10 millió kartonnal növelte a forgalmát. A leginkább fejlődő piacok pedig India, az Egyesült Államok és Angola voltak.

Az importált borok forgalma nem változott, míg a helyi termékek fogyasztása 1,5 százalékkal csökkent – ennek eredőjeként a globális borpiac 1,1 százalékkal (39,5 millió kartonnal) zsugorodott 2014-ben. A legnagyobb vesztes a gazdasági és politikai problémákkal küzdő ex-szovjet térség volt. A nemzetközi sörfogyasztás szintén visszaesett, miközben a ciderek és a kevert italok forgalma növekedni tudott.

SOCIAL MEDIA