Belefáradtak a promóciókba a vásárlók

Piac

Az európai FMCG-eladások 27,5 százaléka akciós értékesítés volt 2014-ben, de ez sem gátolta meg a volumencsökkenést. A kerek árak és a leafletek, valamint az innovatív megoldások jelenthetnek megoldást.

Az IRI piackutató stratégiai insightokért felelős Egyesült Királyság-beli igazgatója, Tim Eales az Admap-ben arról is beszélt, hogy az élelmiszer kategóriákban 0,7 százalékkal, a nem-élelmiszereknél pedig 0,8 százalékkal csökkent a mennyiségi értékesítés. Véleménye szerint a változó fogyasztói szokások – a gyakoribb és kisebb összegű vásárlások – sem kedveznek a 2 áráért 3-at típusú ajánlatoknak, amelyek évekig jól működtek. Amik továbbra is jól működnek, azok Eales szerint a kerek összegű euró/font árpontok, amelyeknél a megtakarítás is transzparens. Az akciós újságok is jól teljesítenek, különösen Spanyol-, Francia- és Németországban. Eekben az államokban az árösszehasonlító oldalak használata is egyre elterjedtebb.

Ami az innovatív eszközöket illeti, a tematikus ajánlatok, a kísérleti bolti rendezvények és a mobilapplikációk lehetnek azok, amelyek a promóciókba belefáradt vásárlók körében költési vágyat ébreszthetnek, egyúttal értéket teremthetnek.

Az elemzési eszközökbe mindenképpen érdemes befektetni: így követhető, hogy mely akciók hol és hogyan teljesítettek, valamint az online és offline vásárlási magatartás különbségei is feltárhatóak.

(Forrás: WARC)

SOCIAL MEDIA