Tovább nőtt a kockázatitőke-befektetések száma

Piac

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) harmadik negyedéves jelentésének adatai szerint az időszak során 24 lezárt kockázatitőke-befektetést hajtottak végre, szemben az egy évvel korábbi 14-gyel.

2014 júliusa és szeptembere között összesen 24 befektetési tranzakciót zártak Magyarországon a kockázatitőke-alapok. Az időszak során nagyobb méretű, magántőke (private equity) alapok által végrehajtott befektetésre nem került sor. Azonban két exit is megvalósult a harmadik negyedévben: mindkét esetben a menedzsment vásárolta ki a kockázatitőke-befektetőt.

A befektetett összegek összértéke a megelőző év azonos időszakához képest 1, 7 milliárd forintról több mint duplájára, 3,5 milliárd forintra emelkedett. Az ügyletek átlagos értéke 148 millió forint volt, igen jelentős szórásban: tíz tranzakció volumene haladta meg a 100 millió forintot. A befektetett összegek 82 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 18 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett.

Az idei harmadik negyedévben az összes tőkebefektetés 30 százaléka áramlott az üzleti és ipari szolgáltatások, míg további 29 százaléka az ugyanezen területekhez kapcsolódó termékek szektoraiba. Az érintett alapok további 17 százaléknyi részt fektettek különféle élettudományokkal foglalkozó cégekbe, vagyis az említett három szektor részesedett ebben az időszakban a tőkebefektetések 76 százalékából.

„A biotechnológia szektor negyedévről negyedévre folyamatosan az első három befektetési terület között szerepel az összesítésekben – hangsúlyozza Szombati András, a HVCA elnökségi tagja, a Primus Capital Kockázati és Tőkealap-kezelő Zrt. partnere. – A biotech befektetések ilyen előkelő helye önmagában is örvendetes, hiszen a Jeremie-programot megelőző időszakban ilyen irányú befektetést csak elvétve hajtottak végre kockázatitőke-alapok. A biotech befektetések finanszírozása általában hosszabb ideig tart, és a projektek tőkeigénye is meghaladja az iparági átlagot. Ugyanakkor a magas felvállalt kockázat mellett e befektetések esetén nemzetközi exit lehetősége és átlag feletti hozam elérése motiválja a kockázatitőke-befektetőket.”