Új kommunikációs platformot fejlesztettek Stephen Hawking számára

Inspiráció

Az Intel a kutatók számára is hozzáférhetővé teszi az új technológiát, reményt adva több mint 3 millió motoros idegrendszeri betegségben szenvedőnek.

Az Intel Stephen Hawking professzorral közösen bemutatta új, a professzor által évtizedek óta használt rendszernél sokkal korszerűbb kommunikációs platformját ACAT néven (Assistive Context Aware Toolkit), hozzásegítve a neves tudóst ahhoz, hogy a külvilággal könnyebben és hatékonyabban tudjon kommunikálni. A személyre szabható platform jövő év januárjától a kutatók és a technológiai világ számára is nyílt és hozzáférhető lesz.

Hawking professzor motoros idegrendszeri betegséggel, amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) küzd, ami az évek során súlyosbodott. Jelenleg szinte teljesen mozgásképtelen, és csak a technológia segítségével tud kommunikálni. „Az orvostudomány nem volt képes rajtam segíteni, így a technológia volt az, amire támaszkodni tudtam a mindennapi kommunikáció során, és ami segített abban, hogy élni tudjam az életem” – mondta Hawking.

Az Intel által kifejlesztett szoftveres felhasználói felület biztosítja, hogy a régebbi és modern technológiai megoldások egymással és egymás mellett hatékonyan tudjanak működni. Az eredmény: az új technológia segítségével Hawking kétszer olyan gyorsan tud gépelni és tízszer olyan gyorsan tud elvégezni más feladatokat, például egyszerűbben, pontosabban és gyorsabban tud böngészni, szöveget szerkeszteni, az interneten navigálni, emaileket és dokumentumokat kezelni vagy feladatok közötti váltani.

Hawking kommunikációját egy arcára rögzített szenzor segíti, mely a szemüvegén rögzített infravörös kapcsolóval van összeköttetésben, és a professzort a gépelésben segíti. A SwiftKey nyelvi szoftverekkel foglalkozó vállalat az eddig használt és az új szoftverek integrálásával lehetővé tette, hogy a Hawking által használt kommunikációs rendszer megjósolja a professzor által gépelni kívánt karaktereket és szavakat, így kevesebb, mint 20%-nyi szöveget kell csupán a professzornak legépelnie. Ezt követően a begépelt információ eljut az eddig is használt beszédszintetizátorhoz, ami hozzásegíti a professzort ahhoz, hogy a Windowst futtató Lenovo laptopján keresztül beszélni tudjon a környezetével.

Az új kommunikációs rendszer londoni sajtóbemutatóján Lama Nachman az Intel Labs-től arról beszélt, hogy Hawking professzor és az Intel együttműködése milyen inspirációval szolgálhat a kutatók számára: „A mozgássérültek számára kifejlesztett új megoldások a jövő technológiájának kísérleti terepét jelentik. A kommunikációtól kezdve a genetikai kutatásokig olyan új lehetőségek nyílnak meg, melyeket elképzelni sem tudunk még.”

Az Intel által kifejlesztett, ingyenesen hozzáférhető új platform személyre szabható és más betegek igényeire alakítható. A modern szoftveres felületet a kutatók továbbfejleszthetik, és olyan kommunikációs megoldásokat alakíthatnak ki, melyeket érintés, szemmozgás, a szemöldök mozgatása illetve egyéb motoros információk irányítanak.

(A fotón Stephen Hawking professzor és Lama Nachman, az Intel vezető mérnöke egy londoni rendezvényen)