Mulya munkavállalók a magyarok

Karrier

A Profession.hu felmérése szerint sokat dolgozunk ingyen, és még csak nem is szólunk róla a főnökünknek.

A Profession.hu kutatása szerint a megkérdezett munkavállalók nagy része havi (29%) vagy heti (23%) rendszerességgel többet dolgozik hivatalos munkaidejénél, de ezt még sosem (74%) vagy csak egyszer-kétszer (20%) jelezte felettese felé. A rendszeresen túlórázók közel egynegyede (23%) több mint 24 plusz munkaórát halmoz fel egy hónap alatt.

A legtöbbet túlórázók elsősorban a férfiak, az 50-65 évesek, az alapfokú végzettségűek, a vidéken élők, a részben vagy egészben külföldi cégnél dolgozók és a 100 főnél többet foglalkoztató cégek dolgozói köréből kerülnek ki. A felső- és középvezetők munkaideje gyakrabban húzódik el, mint az alkalmazottaké, de a kötetlen, rugalmas munkarendben dolgozók is többet túlóráznak részmunkaidős kollégáiknál.

A túlórázók fele (53%) többnyire előre tudja, mikor kell tovább bent maradnia. Arra a kérdésre, hogy miért van szükség plusz munkaórákra, a megkérdezettek többsége azt válaszolta, hogy túl sok a munka (35%) és mindehhez kevés a munkaerő (21%), valamint sok esetben mások helyett is dolgozni kell (8%). Csak nagyon kevesen gondolják úgy, hogy a munkaadó elvárja a túlórát (7%) vagy a rossz időbeosztás (5%), esetleg a munkamánia (3%) vezetne hosszabb munkanaphoz. A munkavállalók szerint ezért a helyzetet a munkaerő-felvétel (44%), a magasabb jövedelem (26%) és a kevesebb munkamennyiség (20%) tudná megoldani.

Bár a megkérdezettek 10 százaléka a többletkereseti lehetőség miatt túlórázik, 44 százaléknak nem, 35 százaléknak mindig, további 14 százaléknak pedig többnyire kifizeti a munkavállaló a plusz munkát. A túlórapénz valószínűbb a (részben) külföldi tulajdonú cégek alkalmazottai esetében, valamint a fizikai munkát végzők és a részmunkaidőben dolgozók körében. Bár sokat túlórázunk, a megkérdezettek szerint ez nem okoz ellentétet a többet és a kevesebbet dolgozók között. A tovább maradók 42 százalékát egyáltalán nem zavarja, ha kollégái időben végeznek, a korábban hazaindulók 50 százaléka szerint pedig nem kellemetlen, ha mások tovább maradnak az irodában.

SOCIAL MEDIA