Márkás ruhát inkább akcióban vagy outletből vásárolunk

Piac

A magyar hölgyek szerint a márkás ruhák tartósak és jó minőségűek, mégis az ár miatt sokszor nem márkázott darabokat vásárolnak, az utánzatokat ugyanakkor kerülik – derült ki a Stilago divatwebáruház felméréséből.

A magyar nők többsége egyetért abban, hogy a márkás ruhák jobb minőségűek és tartósabbak, mint név nélküli társaik, ugyanakkor teljes áron jellemzően nem tudják megfizetni azokat – derült ki a Stilago nemzetközi divatwebáruház felméréséből. A több mint 5000 nő részvételével zajló (online, nem reprezentatív) kutatás válaszadóinak 79 százaléka csak outletben vagy akciós áron szokott márkás darabokat vásárolni, és csupán minden tizedik hölgy mondta azt, hogy a brand fontosabb számára az árnál.

A felmérés arra is rámutatott, hogy 43 százalék szívesen válogatna gyakrabban a jól ismert divatházak kínálatából, de általában nem engedheti meg magának. Emiatt lehet, hogy a megkérdezettek fele többnyire nem márkás darabokat választ, mindössze 4 százalék az, aki kizárólag a jól ismert nevek kínálatából öltözködik.

A 25 év alattiak a leginkább árérzékenyek, 54 százalékuk mondta, hogy nem teheti meg, hogy márkásan öltözködjön. „Nem meglepő az eredmény, hiszen a fiataloknak jellemzően még nincs önálló keresete. Talán pont emiatt is vágyakoznak jobban a márkás ruhákra: köztük vannak a legtöbben, akik jobban érzik magukat az ilyen darabokban, és az átlaghoz képest többen gondolják úgy, hogy komolyabban veszik őket, ha márkás ruhát viselnek” – emelte ki Kovács Anikó, a Stilago magyarországi projektmenedzsere.

A cipőnél nem engedünk

A válaszadók elsősorban plázákban és márkaüzletekben szoktak vásárolni, ugyanakkor 27 százalék az interneten néz körbe, ha márkás darabot keres.

A ruhadarabok közül a cipőnél ügyelünk leginkább a minőségre: a megkérdezettek 78 százaléka számára kiemelten fontos, hogy a lábbelije márkás legyen. A második helyet a kabát szerezte meg, de azt már mindössze a válaszadók 40 százaléka jelölte meg, míg a dobogó harmadik fokára a nadrág került. A legkevésbé a kiegészítők, valamint a ruhák és szoknyák esetében fontos a márkajelzés.

Nem kelendők az utánzatok

Bár valóban fontos a brand – a hölgyek 92 százaléka figyel oda rá vásárlás közben –, nem a magamutogatás a cél: mindössze a felmérés résztvevőinek 5 százaléka szeretné, hogy mások is lássák, ha drágább darabokat visel. „Ez összecseng azzal, miszerint a márkás ruhákat jobb minőségűnek tartjuk – magyarázta Kovács Anikó. – Emiatt lehet az is, hogy az utánzatok nem népszerűek a magyar hölgyek körében.” A megkérdezettek egyötöde soha nem venne hamisítványt, további kétötöde ugyan vásárolt már ilyen darabot, de általában megbánta azt. Csupán 3 százalék gondolja úgy, hogy az utánzatok kizárólag a márkajelzésben különböznek az eredeti daraboktól.

SOCIAL MEDIA