Boldog születésnapot, Mini!

Márkák

Az első, Birminghamben gyártott Mini 1959. augusztus 1-án került piacra. Az idén tavaszi márkafrissítés után ősszel ismét új modellváltozat érkezik.

55 évvel ezelőtt – Morris Mini Minor és Austin Seven néven – két modellt mutattak be, melyek csak néhány külső jegyben (hűtőrács, a fnyezés színe) különböztek. Sir Alec Issigonis koncepciója egyszerű, de zseniális volt: a tágas, négyüléses belső teret minél kisebb külső méretek mellett próbálta megvalósítani, emellett jó vezethetőségre, alacsony fogyasztásra és kedvező árra törekedett.

A klasszikus Minit 2000-ig gyártották, 2001-ben pedig piacra került a megújult MINI márka, amely – elődje egyes értékeinek megtartása mellett – már erősebben épít a designra és a prémium pozicionálásra. Ami szintén nem változott, az a számtalan variáció, amiben piacra kerül: a hagyományos, háromajtós modell mellett létezik a kombi Clubman, a sportos Coupé, a nyitott Convertible és Roadster, valamint a nagyobb testű Countryman és Paceman. Az idei márkafrissítést pedig ősszel követi majd az ötajtós MINI.

A márka rajongói 1978-ban Németországban rendeztek először nemzetközi találkozót. Azóta minden évben más országban jönnek össze, de ötévente Nagy-Britannia a helyszín. Idén nyáron Kent grófságban találkoztak, ahol a különleges autók mellett díszvendégként volt jelen Paddy Hopkirk, aki 50 éve, elsőként nyert Monte Carlo Rallyt a Minivel, valamint Russ Swift autós kaszkadőr.

Russ Swift bemutatója a találkozón

 

SOCIAL MEDIA