Animált országimázs

Márkák

Profi csapat és erős fesztiválanyag utazik a Hirosimai Animációs Filmfesztiválra. A cél, hogy egy újabb oldaláról is megismerjék Magyarországot.

Az idén 100 éves magyar animációs film a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége. Ennek kapcsán az „aranykort” és a jelenlegi alkotókat is bemutató, mintegy 250 műből álló, tematikus blokkokra osztott program utazik a fesztiválra, míg a versenyprogramban 3 magyar alkotás is megméreti magát (Gelley Bálint: Otthon, Bucsi Réka: Symphony no.42, Ruska László és Ringeisen Dávid: Papírvilág).

A fesztiválra mintegy 30.000 látogatót várnak, az 59 munkából álló versenyprogramot pedig 2500 nevezés közül válogatták össze. A magyar részvétel a zsűritagként is szerepet kapó Mikulás Ferenc kezdeményezésére, az NMHH, a Magyar Turizmus Zrt. és az MTVA támogatásával jött létre. A kiutazó delegáció célja, hogy – a Japánban már jól ismert zene és zeneoktatás mellett – a magyar animációsfilm-kultúrát is bemutassák a szigetországban, egyúttal kulturális gyökereinkre építve támogassuk a hagyomány és az örökség megújulását, valamint a piacképes kulturális modellek megtalálását is. A fesztivál alkalmat kínál a MOME bemutatkozására is – a magyar reklámanyagokat (szpot, roll-up és könyv) az egyetemen tervezték.

A filmfesztivállal párhuzamosan, augusztus 25-31. között az Uránia Nemzeti Filmszínház válogatást mutat be a magyar programból, az M2 gyerekcsatorna pedig főműsoridőben sugároz animációs műveket – részben a legutóbbi idők terméséből.


A Symphony no.42 trailere