Az Alstom támogatja a GE ajánlatát

Piac

Az energetikai tevékenységekért 12,35 milliárd dollárt fizetnének az amerikaiak, de egyelőre több jelölt is versenyben van, és a kormány is beleszól a végső döntésbe.

Az Alstom igazgatótanácsa bejelentette, hogy egyértelműen támogatja a General Electric amerikai holdingvállalatnak a francia nagyvállalat energetikai tevékenységeinek felvásárlására tett 12,35 milliárd dolláros ajánlatát, de nem zárkózik el más lehetőségektől sem, valamint a francia állam véleményét is tekintetbe fogja venni a végső döntés meghozatalakor.

„Az Alstom tanulmányozza energetikai tevékenységének átadását a GE-nek” – olvasható a francia cégnek a kedd esti igazgatótanácsi ülésről kiadott közleményében, amely “egyhangúlag elismerte az ajánlat stratégiai és ipari érdemeit”. A testület felkért egy független szakértőkből álló bizottságot, hogy május végéig vizsgálja meg a 12,35 milliárd dolláros ajánlatot, “valamennyi fél érdekeire tekintettel, beleértve a francia államot is”. „Egyértelmű, hogy az államnak is van beleszólása” – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Patrick Kron, az Alstom elnöke.

A Franciaország energiafüggőségéért, iparának hanyatlásáért, valamint a munkahelyek megszűnése miatt aggódó francia kormány az elmúlt napokban mindent megtett az ügylet késleltetése érdekében, s azt kérte az Alstomtól, hogy minden egyéb alternatív ajánlatot tanulmányozzon, mielőtt igen mond a GE-nek.

Az Alstom igazgatótanácsa jelezte, hogy nem zárkózik el a tevékenységeinek 70 százalékát jelentő energetikai üzletágra tett más ajánlatok elöl. Azt is leszögezte, hogy a német Siemensnek “egyenlő hozzáférést biztosít az olyan információkhoz, amelyeknek köszönhetően, adott esetben a német cég is határozott ajánlatot tehet”. A Siemens egyébként már kedden módosította az ajánlatát: gyakorlatilag teljes közeledési ágazatát átengedné az Alstomnak az energetikai tevékenyégért cserébe, azaz nemcsak a gyorsvasúti, hanem a metrószerelvények gyártását is.

A GE felajánlotta, hogy négy üzletágának (gőzturbinák, vízkezelés, szélerőművek, energiaátvitel) világszékhelyét Franciaországba helyezi át. A francia Bouygues, amely az Alstom legfőbb részvényese, amióta felvásárolta 2006-ban a 29 százalékos francia állami részesedést, támogatja az ügyletet a GE-vel.

A brit Rolls Royce közleményben jelezte, hogy a Siemens velük is tárgyalásokat kezdeményezett az energetikai üzletág felvásárlására.

A piacok egyébként pozitívan fogadták a kedd esti döntést, az Alstom részvényeinek árfolyama szerda reggel több mint 10 százalékot emelkedett a párizsi tőzsdén, ahol múlt pénteken a GE ajánlatának kiszivárgása miatt felfüggesztették a kereskedést.

(Forrás: MTI, fotó: Alstom)

SOCIAL MEDIA