Megveszi a Mol a cseh Agip-kutakat

Márkák

Az ENI kivonulásával összefüggő – egyelőre meg nem erősített – lépés a további regionális terjeszkedést is előkészítheti.

A Mol tulajdonában 24 Slovnaft és 125 Pap Oil benzinkút van Csehországban. Az olasz ENI társaság 124 Agip üzemanyagtöltő állomásának megvásárlásával a Mol a csehországi kiskereskedelmi üzemanyagpiac második legerősebb játékosává válik – közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán megbízható forrásokra hivatkozva.. Az első helyen a cseh Benzina van mintegy 340 töltőállomással. (Az országban 2013 végén összesen több mint 3700 üzemanyagtöltő állomás működött.)

A Mol az MTI érdeklődésére közölte, a társaság alapelve, hogy piaci spekulációkat, szóbeszédeket nem kommentál, s ettől most sem kíván eltérni. Ugyanakkor elemzők szerint a Mol számára a csehországi Agip kutak megvétele azért is előnyös, mert ezen keresztül megnyílik az út a szlovákiai és a romániai Agip kutak megvásárlásához. Ezek az országok ugyanis a Mol csoport további fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak.

Az ENI – írja a Hospodárské Noviny – már hosszabb ideje mérlegelte, hogy kivonul Csehországból. Az Agip benzinkutak veszteségesek és nem sokat hoz a Ceská Rafinérská olajfinomítóban lévő egyharmados tulajdonrésze sem. A többségi tulajdonos a lengyel PKN Orlen, amely a lap szerint szintén szerette volna megszerezni az Agip kutakat, ami tovább erősíthetné a cseh piacon betöltött szerepét. A PKN Orlen tulajdonában van ugyanis a cseh Unipetrolon keresztül a Benzina üzemanyagtöltő állomások hálózata is.

(Forrás: MTI, fotó: ENI Flickr)

 

SOCIAL MEDIA