25 milliárd forintos forgalmat generálnak az online szállásközvetítők

Piac

Az Utazok.hu cégcsoport a vendégek véleménye alapján a magyarországi szállások toplistáját is összeállította.

„Az online szállásközvetítő és a kedvezményes lehetőségeket gyűjtő kuponos oldalak jelentősége idén várhatóan még tovább nő. Tavaly a szállásdíjbevétel 40 százaléka, körülbelül 25 milliárd forint már ilyen oldalakon keresztül érkezett a szálláshelyekhez, és prognózisunk szerint ebben idén 15%-os növekedés várható” – nyilatkozta Soós Csaba, az Utazok.hu csoport kereskedelmi igazgatója.

„A toplistás szállásadók mindent megtesznek azért, hogy magunk mögött hagyhassuk a hétköznapokat. A szállásadók munkájára nézve pozitív visszajelzés a legjobbak között szerepelni, a vendégek számára pedig garancia arra, hogy teljes értékű szolgáltatást kapnak elköltött pénzükért. 2014-ben öt hosszú hétvége vár ránk, ami lehetőséget teremt arra, hogy ismét több napos kirándulásokat tegyünk hazánk eddig fel nem fedezett szegleteibe” – mondta el Denéné Tóth Marianna a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

A tudatosan tervezett utazók és az utolsó pillanatban döntő last minute jellegű szállásfoglalások aránya is nőtt az előző évhez képest. Az utazok.hu cégcsoport által közvetített több mint 150 ezer vendégéjszaka adatai szerint az utasok közel 31%-a (míg tavaly az utazók mintegy negyede) harminc vagy még annál is több nappal előtte kiválasztja és lefoglalja pihenésének helyszínét. Ugyancsak növekedett (16-ról 18%-ra) az utasok másik végletének aránya is, akik kevesebb mint három nappal az utazásuk ideje előtt foglalnak online szállást, az adott pillanatban legjobb ajánlat alapján.

A kiválasztott úti cél tekintetében nincs jelentős változás, a balatoni régió mellett a gyógyvízek melletti wellnessközpontok a legnépszerűbbek. Városokra bontva Siófok vezeti a toplistát a foglalások száma alapján Budapestet, Hajdúszoboszlót és Egert megelőzve. A népszerű régiók és városok közelsége természetesen a szálláshelyek sikerének fontos összetevője, ugyanakkor egy-egy szállás is jelentősen hozzá tud járulni az adott környék turistaforgalmához és népszerűsítéshez. Erre jó példa az amúgy kevésbé keresett dél- dunántúli régióban a bikali élménybirtokon található Puchner Kastélyszálló.

Az online foglalások jelentős része, több mint 35 százaléka még mindig Budapestről érkezik, de a megyeszékhelyeken élők is egyre nagyobb számban intézik az internet segítségével az utazásaikat.

Aranycsengő díjak 2014

Az Aranycsengő díj az Utazok.hu Top 10-es listáján alapul. A 2014-ben másodszor megjelenő közvetlenül az utazók véleményét tükrözi. Idén jelentősen, 40%-kal növekedett a szavazók száma, így már több mint 35 ezer szavazat érkezett. Az Aranycsengő díjat a fődíj mellett öt kategóriában osztják ki.

  • A legjobb szállás az utazók véleménye alapján a sümegi vár alatt elhelyezkedő Hotel Kapitány Wellness lett (a képen), a zalakarosi Hotel Karos SPA Superior és a balatonfüredi Anna Grand Hotel Wine&Vital előtt.
  • A legromantikusabb kategóriában az Aranycsengő díjat a bikali Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok kapta.
  • Az év családbarát szálláshelye címet idén (ahogy tavaly is) is az összesítésben is élen végző Hotel Kapitány Wellness nyerte el.
  • Az idősebb generáció által leginkább kedvelt szálláshely a zalakarosi Hotel Karos Spa Superior.
  • A legbarátságosabb és a legjobb ár-érték arányú kategória nyertese is a zalakarosi Art Hotel.