Magyar Telekom: 253 milliós nettó eredmény

Piac

Az elemzői várakozásoknál kisebb negyedik negyedévi eredményről számolt be a társaság.

A Portfolio.hu által készített konszenzus szerint az elemzők 660 millió forint nettó profitra számítottak – írja az MTI. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a Magyar Telekom bevétele 0,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 165,7 milliárd forintot tett ki 2013 negyedik negyedévében. A társaság éves árbevétele 2013-ban 637,5 milliárd forint volt, azaz 5 százalékkal haladta meg az előző évit, a 23,46 milliárd forintos adózott eredmény viszont 36,4 százalékkal alacsonyabb, mint 2012-ben.

A Telekom 2014-ben legfeljebb 3 százalékkal csökkenő árbevételre és a tavalyinál 3-6 százalékkal kisebb EBITDA eredményre számít. Beruházási célkitűzése 87 milliárd forint – a spektrumakvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díjak nélkül -, ami nagyjából megegyezik a tavalyi 87,5 milliárd forintos költéssel.

A BÉT honlapján közzétett jelentés idézi Christopher Mattheisen vezérigazgatót, aki az ez évi várakozással kapcsolatban kifejtette, hogy a kiskereskedelmi energia- és a készülékértékesítés növekedése a tavalyinál kisebb mértékű lesz az idén. Folytatódik a tendencia, amely szerint a bevételek egyre nagyobb része származik az alacsonyabb jövedelmezőségű szolgáltatásokból, ez okozza az EBITDA csökkenését. A tervezett 87 milliárd forint beruházási összeget olyan projektekre költi a vállalat, amelyek a hatékonyság javítását segítik, mint például az IP-migráció vagy az integrált CRM és számlázási rendszerek.

A jelentés szerint 2013 negyedik negyedévében a Telekom mobil bevételei 1,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A nem hang alapú szolgáltatások bevétele és a készülékértékesítésből származó bevételek növekedése nem tudta ellentételezni a mobilhang-alapú bevételek csökkenését. A vezetékes bevételek kismértékben, 0,2 százalékkal mérséklődtek. A csökkenést a hangalapú, valamint az adat és internet bevételek visszaesése okozta, amit nagyban kompenzált a magasabb készülékértékesítési, tv és egyéb bevétel – áll a jelentésben. A rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevétel 3,7 százalékkal csökkent az év utolsó negyedévében, míg az energiaszolgáltatásból származó bevétel 13,9 milliárd forintra nőtt a 2012 azonos időszaki 11,2 milliárd forinthoz viszonyítva. Az emelkedést a szolgáltatási helyek számának növekedése magyarázza.

Az eredménykimutatás szerint a Telekom EBITDA eredménye a negyedik negyedévben 4,7 százalékkal, 38,8 milliárd forintra nőtt, főleg a működési költségekben elért megtakarításoknak köszönhetően, míg az éves EBITDA 7,9 százalékkal, 179,5 milliárd forintra csökkent az előző évhez képest. Az alacsonyabb EBITDA miatt az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow a 2012-es 145,2 milliárd forintról 131,6 milliárd forintra csökkent 2013-ban.