A hazai cégek is keresik a nemzetközi tapasztalatot

Karrier

A kölcsönzés után a vezetői keresések terén lát felfutást a Job Kft. Elsősorban a mérnökök és a pénzügyesek kelendőek.

A magyar tulajdonú JobGroup munkaerő-közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó cége az elmúlt időben tudatosan fordult a közép- és felsővezetői pozíciók piaca felé. A Job Kft. vezetőinek meggyőződése ugyanis, hogy a gazdasági mozgástér bővítéséhez a cégek a lehető legjobb vezetőket keresik.

“Miközben a 2008 előtt tevékenységünk jelentős részét tette ki a közvetítés, a válság hatására 2008-tól elsősorban a kölcsönzés területén jelentkező igényekre reagáltunk. 2013 elején viszont úgy láttuk, eljött az ideje, hogy újult erővel foglalkozzunk a közép- és felsővezetői kiválasztással” – mondta Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt időszakban négy terület adta a a Job Kft. számára a direkt kereséses megbízások zömét: a mérnöki vezetői keresések (ezen belül az autóipari és a szoftvermérnöki pozíciók), az orvosi műszerfejlesztés és a banki szféra.

“Amíg az autóipari vezetői, mérnöki megbízásaink, illetve a pénzügyi szférához kapcsolódó munkák mögött rendre nagy nemzetközi megbízók állnak, addig az orvosi műszerfejlesztők és a szoftveres cégek jobbára magyar tulajdonú vállalkozások. Hallatlan dinamizmus van azokban az eredetileg családi cégekben, amelyek ma már akár több száz szakember bevonásával fejlesztenek világszínvonalú termékeket. Számukra nem Magyarország, hanem a régió, sőt gyakran a világpiac meghódítása a cél, ehhez pedig a nemzetközi vállalati világot megjárt, a multinacionális gondolkodásban jártas és azt alkalmazni tudó vezetőket keresnek.” – mondja Szöllősi Tamás, a Job Kft. toborzási vezetője.

A közép- és felsővezetői megbízások esetében a szakmai tudás és a magasfokú nyelvismeret alapvető elvárás. A cégek emellett elődlegesnek tartják a stratégiai gondolkodást, hogy az illető képes legyen a tervek mentén céltudatosan dolgozni és hozni a számokat, valamint hogy képes legyen a csapat motiválására és egyben tartására.

“Bár minden megbízásunk egyedi, mégis azt látjuk, hogy a cégek nem a jó szakembereket, hanem a kimagasló vezetői készségekkel rendelkező embereket keresik. A siker nyitja ugyanis az, ha a vezető a számtalan kihívás közepette is képes embereit összefogni, irányítani, a feladatokat kiadni és számonkérni. Ezt pedig nem az iskolában, hanem korábbi munkahelyeken felépített tudás és tapasztalat alapján lehet sikeresen végezni.” – mondta Szöllősi Tamás.