Vonzó a PayPass a hitelkártyáknál is

Piac

A hitelkártyát legtöbbször szupermarketekben és benzinkutaknál használják, de a PayPass szolgáltatás miatt egyre többször veszik elő újságosnál, gyorséttermekben és a sarki pékségben is.

Egyre ésszerűbben intézzük mindennapi vásárlásainkat: a kártyás fizetés aránya évről-évre nő a készpénzhasználattal szemben. A tavalyi év első hat hónapjában már minden negyedik forintot (24%) kártyás vásárlással költöttek el – írja a hitelkártya-kibocsátó Cetelem közleménye. Egyre népszerűbb a hitelkártya, mint okos fizetőeszköz, mely a hagyományos bankkártyához képest azonnali kedvezményeket és számos extra szolgáltatást nyújt. Az MNB statisztikái szerint a hitelkártya-forgalom az utóbbi években folyamatosan, évente 18-20%-kal növekszik, a Cetelem szakértői becslése szerint 2013-ban már közel 300 milliárd forintot tett ki. A legtöbben (50%) klasszikus bevásárlásra használják hitelkártyájukat, míg minden hatodik tranzakció (15%) üzemanyagra megy – derül ki a Cetelem forgalmi adataiból. Ezek mellett hitelkártyával legtöbbször elektronikai eszközökre, ruhára, gyógyszerre, lakberendezésre, barkácsárura és mobilfeltöltésre költünk. A hitelkártyák elsősorban a vásárlások után járó vonzó pénzvisszatérítés, de az olyan extra szolgáltatások miatt is egyre népszerűbbek, mint a pontgyűjtés vagy az utasbiztosítás.

Érintés nélkül szeretünk fizetni: terjed a PayPass hitelkártya

A kasszáknál az újgenerációs hitelkártya által nyújtott kedvezmény mellett, a benne foglalt PayPass funkció gyorsaságát és kényelmét is előnyben részesítik: egyre többen fizetnek érintés nélküli terminálon keresztül. A Cetelem statisztikái szerint a PayPass-os hitelkártyák érintés nélküli rapid szolgáltatásával átlagosan közel 4500 Ft értékű vásárlásokat bonyolítanak alkalmanként. A hitelkártyák PayPass-os használatának terjedéséhez hozzájárul, hogy már a hagyományosan készpénzes üzletekben, újságosoknál, pékségekben és gyorséttermekben is egyre inkább elérhető az érintés nélküli fizetési mód.

(A képen egy PayPass funkcióval ellátott Coca-Cola automata, a Mastercard honlapjáról.)

SOCIAL MEDIA