Szórja a pénzt a Samsung?

Márkák

A koreai cég a világ legnagyobb reklámköltője: évi 14 milliárd dollárt fordít marketingre, de nem mindig kap megfelelő értéket a pénzéért.

A Samsung marketingbüdzséje az éves árbevétel 5,4%-a – ez magasabb érték, mint a világ 20 legnagyobb cégének megfelelő adata – írja a Reuters/CMO.com. ( Az Apple 0,6%-ot, a GM 3,5%-ot költ a bevételeiből marketingre.) Az Izland GDP-jénél magasabb összegbe sok minden belefér: a TV- és mozihirdetések, óriásplakátok mellett sport- és művészeti események, valamint a Sydney Operaház és a New York-i Radio City Music Hall támogatása is. A lendület pedig nem csillapodik, hiszen a Samsung nem titkoltan szeretne annyira vágyott márka lenni, mint az Apple.

Az Interbrand márkatanácsadó cég szöuli vezetője, Moon Ji-hun szerint a Samsungnak nincs stabil, kialakult márkaidentitása, ezért kell fenntartania a magas költési szintet, de ez hosszú távon pénzügyileg sem járható út. J. K. Shin, a csoport mobil üzletágának vezetője szerint az innováció és a marketingstratégia tette a Samsungot a világ legkeresettebb okostelefon-márkájává, de most ideje „a legkeresettebb helyett a világ egyik vezető, vágyott márkájává válni”. A Samsung kommunikációja erősen épít a technológiai újdonságokra: akkor is hajlamosak egy-egy innovációt reklámozni, ha az a piacon egyébként nem teljesít túl fényesen.

A sokáig követőként működő márkától az innovációs elsőség is nagy eredménynek számít, de az Apple negyedakkora reklámköltéssel még mindig kétszer akkora márkaértéket tud felmutatni az Interbrand listáján, mint a koreai versenytárs. A Samsungnak a Galaxy márkát már sikerült erősre építenie (megelőzi az Androidot, és az Apple-ön kívül minden más okostelefon-márkát), de – részben az Apple termékeket gúnyoló hirdetései miatt – mégsem tudott önálló arculatot kialakítani. Mindenesetre a profittömeg – 2013 harmadik negyedévében a Samsung üzemi nyeresége 9,6 milliárd dollár volt – egyelőre lehetővé teszi a reklámköltések fenntartását.

 

SOCIAL MEDIA